Меню
Остання редакція: 29 вересня 2016

Історія розвитку кафедри

 Кафедра туризму та готельно-ресторанної справи – одна з наймолодших і найперспективніших випускових кафедр Уманського НУС, яка була створена 2 липня 2014 року як структурний підрозділ факультету менеджменту. Завідувачем кафедри призначили доктора економічних наук, професора Транченко Л.В.

Підготовка фахівців спеціальностей «Туризм» та «Готельно-ресторанна справа» на факультеті менеджменту розпочалась восени 2013 року, оскільки зважаючи на швидкий розвиток інфраструктури, нові вимоги до обслуговування клієнтів, туристичні та готельно-ресторанні об’єкти України зацікавлені у появі кваліфікованих фахівців. Для розвитку сфери гостинності потрібні такі фахівці, які взмозі не тільки створити туристичний і готельно-ресторанний продукт, але і його реалізувати, володіти інформацією про внутрішні та зовнішні ринки, враховувати особливості управління розвитком туристичного та готельно-ресторанного комплексу регіону, бути обізнаними з процесами управління туристичними і готельно-ресторанними підприємствами.

Разом із задачею фахового навчання керівників і спеціалістів в сфері обслуговування на кафедру покладалася не менш важлива місія сприяння у творчому пошуку, обміну досвідом, зміцненню зв’язків з закладами індустрії гостинності, методична та організаційна робота.

В 2015 році кафедра зайняла I місце в рейтингу кафедр факультету менеджменту за річними показниками їх роботи.

Підготовка студентів здійснюється за контрактними і бюджетними формами навчання. Станом на 1 січня 2016 року за спеціальностями «Туризм» та «Готельно-ресторанна справа» навчалося 112 студентів денної форми навчання. Нові підходи і методи навчання на факультеті менеджменту і зокрема, кафедрі туризму та готельно-ресторанної справи Уманського НУС, включають: активну участь студентів в процесі навчання; можливість широкого використання інформаційно-комунікаційних технологій навчання, запровадження гнучкості в системі підготовки фахівців за рахунок широкого використання знань при проходженні практик, оволодіння сучасними технологіями навчання відповідно до кваліфікаційних вимог працівників галузі, підвищення рівня адаптації до нових вимог ринку праці.

Фахівець із туризму може працювати на посадах: керівник (директор) туристичного комплексу, туристичної фірми чи її філії, туристичного агентства; менеджер з туризму; фахівець з організації туризму (міжнародного, винного, гастрономічного, масового, освітнього, спортивного, сільського та ін.); гід-країнознавець міжнародного туризму; спеціаліст з діловодства в туризмі; консультант зі стандартизації, ліцензування та сертифікації туристичних послуг; спеціаліст з корпоративного обслуговування в туризмі; інспектор з туризму; агент з організації туризму; екскурсознавець, туризмознавець.

Фахівець із готельно-ресторанного бізнесу може працювати в  готелі міжнародного класу в Україні і за кордоном; у локальних та зарубіжних ресторанних брендах; у компаніях з організації подій; компаніях, що надають консультаційні послуги; девелоперських компаніях.

З метою навчально-методичного забезпечення підготовки фахівців вищої кваліфікації за спеціальностями «Туризм» та «Готельно-ресторанна справа» на кафедрі здійснюється науково-дослідна робота, що вибудовується на засадах багатопрофільності, демократичності, активності, творчості, взаємозв’язку і співдружності вузівської і галузевої практичної науки.

Студентський науковий гурток при кафедрі було засновано в 2014 році, одразу після створення самої кафедри туризму та готельно-ресторанної справи. Його основною метою є сприяння реалізації та представництво наукових, творчих, духовних та інших інтересів студентів.

За весь період діяльності студентського наукового гуртка кафедри студентами опубліковано понад 70 матеріалів і тез доповідей у наукових виданнях. Студенти кафедри туризму та готельно-ресторанної справи брали активну участь у наукових заходах, які відбулися на базі інших ВНЗ та стали лауреатами у різного рівня престижних конкурсах. Зокрема, переможці конкурсу проектів Міжнародної Академії Туризму в Анталії Василенко Олена, Демиденко Руслана, Царинна Анна отримали дипломи IV ступеня та знижку на навчання в Міжнародній Академії Туризму у розмірі 20%. Учасниця ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади, що проходив на базі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича,  за напрямом «Туризм» спеціальністю «Туризмознавство» Поляніцька Анастасія здобула II місце у номінації «Теоретичне конкурсне завдання» та була нагороджена подякою за активну участь.

 На кафедрі діє науково-дослідна лабораторія «Сільський зелений туризм», основним завданням якої є проведення наукових досліджень на сучасному світовому рівні, постановка і пошук шляхів розв’язання стратегічних проблем у рамках «Концепції наукової та інноваційної діяльності УНУС».

Кафедра є ініціатором проведення Міжнародної наково-практичної конференції «Теорія, практика та інновації розвитку туристичної та готельно-ресторанної індустрії» та Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції «Стратегічні перспективи туристичної та готельно-ресторанної індустрії в Україні: теорія, практика та інновації розвитку».

Викладачі кафедри регулярно публікують навчальні посібники, наукові статті, видають методичні розробки. Колективом було оприлюднено понад 400 наукових праць та матеріалів із методичного забезпечення навчального процесу.

Останні новини

Скаутинг – освіта для життяЧитати повністю

Скаутинг – освіта для життя

Скаутський Рух може стати лідируючим у напрямку неформальної освіти молоді в процесі Європейської інтеграції України. Скаутинг – це всесвітній добровільний недержавний і неполітичний рух, у якому бере участь понад 28 млн дітей і молодих людей різних соціальних груп, релігій і культур. Основна мета скаутингу – цивільний, духовний, інтелектуальний і фізичний розвиток молоді, формування активної цілісної особистості. У перекладі з англійської слово «scaut» означає «розвідник». Скаутський метод виховання, як і сам рух, заснований в Англії на початку XX ст. полковником Робертом Баден-Пауеллом (1857-1948). Він створив для англійських підлітків перші загони скаутів, яким належало в іграх та серйозній діяльності виховувати молодь, готувати її до служіння батьківщині, прищеплювати лицарський дух.

Читати повністю

Студенти Уманського НУС – учасники першого туристичного форуму УманіЧитати повністю

Студенти Уманського НУС – учасники першого туристичного форуму Умані

З метою формування покоління молодих науковців та практиків у туристичній сфері, сприяння розвитку і реалізації здібностей, активізації науково-практичних знань студенти спеціальностей туризм і готельно-ресторанна справа Уманського національного університету садівництва відвідали Перший туристичний форум Умані, що проходив 31 травня – 1 червня 2018 р.

Читати повністю

Кулінарний батл «Красиво.Креативно.Смачно»Читати повністю

Кулінарний батл «Красиво.Креативно.Смачно»

Student Fest «HoReCa – 2018» виявився активним тимбілдінгом –заходом на згуртування студентського та професорсько-викладацького складу кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Уманського НУС, формування сильної команди однодумців, що успішно досягає будь-яких поставлених цілей. Особливо виразно це проявилося в кулінарному змаганні на звання кращого кулінара Уманського національного університету садівництва – кулінарний батл «Красиво.Креативно.Смачно», де об'єдналися особисті здібності і амбіції кожного члена команди, де учасники та глядачі отримали заряд позитивної енергії не на один день.

Читати повністю

Студентський квест «Гастро-тур»Читати повністю

Студентський квест «Гастро-тур»

В рамках святкування тижня STUDENT FEST HoReCa 2018 студентським активом кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Уманського НУС було проведено квест «Гастро-тур». В даному квесті приймали участь дві команди «Акселерати» та «Готелька».

Читати повністю

Всі новини