Багатогранне навчання студентів Уманського НУС
У всьому світі щорічно продається декілька мільярдів піц. Відомо, що тільки бразильці за день з'їдають більше одного мільйона цієї унікальної страви, американці - близько 350 шматків в секунду, а середній європеєць - 300 кг піци на рік.
Першим королем, що спробував піцу, став Фердинанд I, правитель Сицилії. Він міг би оформити доставку піци – це входило в його можливості. Але замість цього Фердинанд відвідав заклад піцайоли Антоніо Тести й був захоплений оригінальним смаком піци. Він навідував цей заклад доволі часто. Правда, привчити до піци свою сім’ю він так і не зміг. Тоді тісто замішували ногами. А їсти таку їжу люди королівського походження не могли.
Вже через 50 років після його смерті термін «піцайола» з’явився офіційно. Батьківщиною цього слова, звичайно, є Неаполь – славнозвісна батьківщина піци. Король Умберто I та королева Маргарита (на її честь і названа найпопулярніша піца в світі) дали популярність цій страві. Тоді тісто для піци почали вже замішувати руками. Королівська сім’я особливо відзначила творця – піцайоло Рафаеля Еспозіто. Саме він започаткував моду навчання кухарської професії в цій справі.
Зараз створювати найсмачнішу піцу – престижно. В першу чергу, в Італії. Але і в усьому світі є високий попит на кухарів, які спеціалізуються тільки на піці. Піца на тонкому тісті – це не просто процес приготування, а ціле мистецтво. Під час її створення роблять ціле шоу, залишаючи частину кухні відкритою для відвідувачів – будь-який охочий може побачити філігранну роботу піцайоли з тістом. Справжній піцайоло ніколи не буде працювати качалкою. Щоб зробити тісто, він його підкидає в повітря і крутить.
Домашню піцу кращих майстрів кухарського мистецтва можна спробувати щорічно на Pizzafest – фестивалі в Італії. Піцайоли з усього світу з’їжджаються і два тижні змагаються в приготуванні фірмової піци, а також проводять майстер-класи.
Фахівці, які пройшли навчання або стажування в Італії, цінуються по всьому світу. Існує навіть Академія піци, де для того, щоб стати піцайолою потрібно пройти 100 годин практики. Головна вимога викладачів – пристрасть до піци. Причому треба любити не тільки її, але і полюбляти сам процес приготування.
Чи любимо ми готувати піцу – вирішили пересвідчитися викладачі кафедри туризму та готельно-ресторанної справи, влаштувавши батл із випічки піци на практичному занятті з дисципліни «Організація ресторанного господарства», учасниками якого стали студенти 31-тм групи під шефством Ольги Гаркавої і викладачі Любов Коваленко, Діана Нагернюк, Валентина Непочатенко.
Тож незважаючи на те, що ми не в Італії і не піцайоли, нам все ж таки вдалося приготувати дуже смачну піцу і трішки зануритись в багату смаками Італію.
Враження від такого роду занять залишаються фантастичні і ми з нетерпінням очікуємо на чергові креативні ідеї від наших викладачів, які з радістю підтримаємо.
#навчайтеся_разом_з_нами
#готуйте_разом_з_нами
Ольга Гаркава, Дар’я Дроботяк,
студенти 31-тм групи Уманського НУС