Меню
Остання редакція: 29 вересня 2016

Історія розвитку кафедри

 Кафедра туризму та готельно-ресторанної справи – одна з наймолодших і найперспективніших випускових кафедр Уманського НУС, яка була створена 2 липня 2014 року як структурний підрозділ факультету менеджменту. Завідувачем кафедри призначили доктора економічних наук, професора Транченко Л.В.

Підготовка фахівців спеціальностей «Туризм» та «Готельно-ресторанна справа» на факультеті менеджменту розпочалась восени 2013 року, оскільки зважаючи на швидкий розвиток інфраструктури, нові вимоги до обслуговування клієнтів, туристичні та готельно-ресторанні об’єкти України зацікавлені у появі кваліфікованих фахівців. Для розвитку сфери гостинності потрібні такі фахівці, які взмозі не тільки створити туристичний і готельно-ресторанний продукт, але і його реалізувати, володіти інформацією про внутрішні та зовнішні ринки, враховувати особливості управління розвитком туристичного та готельно-ресторанного комплексу регіону, бути обізнаними з процесами управління туристичними і готельно-ресторанними підприємствами.

Разом із задачею фахового навчання керівників і спеціалістів в сфері обслуговування на кафедру покладалася не менш важлива місія сприяння у творчому пошуку, обміну досвідом, зміцненню зв’язків з закладами індустрії гостинності, методична та організаційна робота.

В 2015 році кафедра зайняла I місце в рейтингу кафедр факультету менеджменту за річними показниками їх роботи.

Підготовка студентів здійснюється за контрактними і бюджетними формами навчання. Станом на 1 січня 2016 року за спеціальностями «Туризм» та «Готельно-ресторанна справа» навчалося 112 студентів денної форми навчання. Нові підходи і методи навчання на факультеті менеджменту і зокрема, кафедрі туризму та готельно-ресторанної справи Уманського НУС, включають: активну участь студентів в процесі навчання; можливість широкого використання інформаційно-комунікаційних технологій навчання, запровадження гнучкості в системі підготовки фахівців за рахунок широкого використання знань при проходженні практик, оволодіння сучасними технологіями навчання відповідно до кваліфікаційних вимог працівників галузі, підвищення рівня адаптації до нових вимог ринку праці.

Фахівець із туризму може працювати на посадах: керівник (директор) туристичного комплексу, туристичної фірми чи її філії, туристичного агентства; менеджер з туризму; фахівець з організації туризму (міжнародного, винного, гастрономічного, масового, освітнього, спортивного, сільського та ін.); гід-країнознавець міжнародного туризму; спеціаліст з діловодства в туризмі; консультант зі стандартизації, ліцензування та сертифікації туристичних послуг; спеціаліст з корпоративного обслуговування в туризмі; інспектор з туризму; агент з організації туризму; екскурсознавець, туризмознавець.

Фахівець із готельно-ресторанного бізнесу може працювати в  готелі міжнародного класу в Україні і за кордоном; у локальних та зарубіжних ресторанних брендах; у компаніях з організації подій; компаніях, що надають консультаційні послуги; девелоперських компаніях.

З метою навчально-методичного забезпечення підготовки фахівців вищої кваліфікації за спеціальностями «Туризм» та «Готельно-ресторанна справа» на кафедрі здійснюється науково-дослідна робота, що вибудовується на засадах багатопрофільності, демократичності, активності, творчості, взаємозв’язку і співдружності вузівської і галузевої практичної науки.

Студентський науковий гурток при кафедрі було засновано в 2014 році, одразу після створення самої кафедри туризму та готельно-ресторанної справи. Його основною метою є сприяння реалізації та представництво наукових, творчих, духовних та інших інтересів студентів.

За весь період діяльності студентського наукового гуртка кафедри студентами опубліковано понад 70 матеріалів і тез доповідей у наукових виданнях. Студенти кафедри туризму та готельно-ресторанної справи брали активну участь у наукових заходах, які відбулися на базі інших ВНЗ та стали лауреатами у різного рівня престижних конкурсах. Зокрема, переможці конкурсу проектів Міжнародної Академії Туризму в Анталії Василенко Олена, Демиденко Руслана, Царинна Анна отримали дипломи IV ступеня та знижку на навчання в Міжнародній Академії Туризму у розмірі 20%. Учасниця ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади, що проходив на базі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича,  за напрямом «Туризм» спеціальністю «Туризмознавство» Поляніцька Анастасія здобула II місце у номінації «Теоретичне конкурсне завдання» та була нагороджена подякою за активну участь.

 На кафедрі діє науково-дослідна лабораторія «Сільський зелений туризм», основним завданням якої є проведення наукових досліджень на сучасному світовому рівні, постановка і пошук шляхів розв’язання стратегічних проблем у рамках «Концепції наукової та інноваційної діяльності УНУС».

Кафедра є ініціатором проведення Міжнародної наково-практичної конференції «Теорія, практика та інновації розвитку туристичної та готельно-ресторанної індустрії» та Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції «Стратегічні перспективи туристичної та готельно-ресторанної індустрії в Україні: теорія, практика та інновації розвитку».

Викладачі кафедри регулярно публікують навчальні посібники, наукові статті, видають методичні розробки. Колективом було оприлюднено понад 400 наукових праць та матеріалів із методичного забезпечення навчального процесу.

Останні новини

Захист кваліфікаційних дипломних робіт магістра  освітньо-професійних програм «Туризм» зі спеціальності 242 «Туризм» та «Готельно-ресторанна справа»  зі спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа»Читати повністю

Захист кваліфікаційних дипломних робіт магістра освітньо-професійних програм «Туризм» зі спеціальності 242 «Туризм» та «Готельно-ресторанна справа» зі спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа»

16 грудня 2019 року на кафедрі туризму та готельно-ресторанної справи факультету менеджменту Уманського НУС відбувся захист кваліфікаційних дипломних робіт освітнього рівня «магістр» освітньо-професійних програм «Туризм» зі спеціальності 242 «Туризм» та «Готельно-ресторанна справа» зі спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» денної форми навчання.

Читати повністю

Імбирне печиво – символ Нового рокуЧитати повністю

Імбирне печиво – символ Нового року

В студентів факультету менеджменту розпочався дуже відповідальний період – підведення підсумків навчання в I семестрі 2019/2020 навчального року. Проте це не завадило нам створити атмосферу свята в передень Святого Миколая та Нового року. А за рахунок чого це ще можна зробити, як не за ароматом імбирного печива. Імбирне печиво - це смак дитинства та радості, приємних сюрпризів від Святого Миколая, що вночі залишав під подушками дітям солодощі. Тому вони вірять у диво, звершуване святим Миколаєм і вчаться в святого бути милосердними. Святий Миколай опікується воїнами, водіями і тими, що подорожують, допомагає бідним у скруті; вважається покровителем дітей і студентів, моряків.

Читати повністю

Проведення I туру Всеукраїнської студентської олімпіади кафедрою туризму та готельно-ресторанної справиЧитати повністю

Проведення I туру Всеукраїнської студентської олімпіади кафедрою туризму та готельно-ресторанної справи

З 20 листопада по 27 листопада 2019 р. на кафедрі туризму та готельно-ресторанної справи було проведено I тур Всеукраїнської студентської олімпіади з профільних навчальних дисциплін для студентів спеціальностей 242 «Туризм» та 241 «Готельно-ресторанна справа».Захід відбувся відповідно доНаказу Міністерства освіти і науки України «Про проведення Всеукраїнської студентської олімпіади у 2019/2020н.р.» і Наказу ректора УНУС. Олімпіада проводиться щороку з метою підвищення якості підготовки фахівців, системного вдосконалення навчального процесу та активізації навчально-пізнавальної діяльності студентів.

Читати повністю

Ознайомлення студентів з методикою проведення екскурсії в музеїЧитати повністю

Ознайомлення студентів з методикою проведення екскурсії в музеї

Відвідування екскурсій вже встигло стати органічною частиною молодіжної культури, а обізнаність із класичним та сучасним мистецтвом – була і лишається складовою різнобічного розвитку особистості. У світі, де все змінюється з невблаганною швидкістю, музей постає перед вимогою пильної діагностики духу нашого часу, його тенденцій та гострих проблем. А тому саме допитливий студентський погляд може бути тим інструментом, що віднаходить нові, актуальні смисли на місці хронічних стереотипів. Днями студенти спеціальності «Туризм» в рамках вивчення дисципліни «Організація екскурсійної діяльності» відвідали Уманську картинну галерею та змогли на власному досвіді відчути особливості методики проведення екскурсії в художньому музеї.

Читати повністю

Всі новини