Меню
Остання редакція: 29 вересня 2016

Історія розвитку кафедри

 Кафедра туризму та готельно-ресторанної справи – одна з наймолодших і найперспективніших випускових кафедр Уманського НУС, яка була створена 2 липня 2014 року як структурний підрозділ факультету менеджменту. Завідувачем кафедри призначили доктора економічних наук, професора Транченко Л.В.

Підготовка фахівців спеціальностей «Туризм» та «Готельно-ресторанна справа» на факультеті менеджменту розпочалась восени 2013 року, оскільки зважаючи на швидкий розвиток інфраструктури, нові вимоги до обслуговування клієнтів, туристичні та готельно-ресторанні об’єкти України зацікавлені у появі кваліфікованих фахівців. Для розвитку сфери гостинності потрібні такі фахівці, які взмозі не тільки створити туристичний і готельно-ресторанний продукт, але і його реалізувати, володіти інформацією про внутрішні та зовнішні ринки, враховувати особливості управління розвитком туристичного та готельно-ресторанного комплексу регіону, бути обізнаними з процесами управління туристичними і готельно-ресторанними підприємствами.

Разом із задачею фахового навчання керівників і спеціалістів в сфері обслуговування на кафедру покладалася не менш важлива місія сприяння у творчому пошуку, обміну досвідом, зміцненню зв’язків з закладами індустрії гостинності, методична та організаційна робота.

В 2015 році кафедра зайняла I місце в рейтингу кафедр факультету менеджменту за річними показниками їх роботи.

Підготовка студентів здійснюється за контрактними і бюджетними формами навчання. Станом на 1 січня 2016 року за спеціальностями «Туризм» та «Готельно-ресторанна справа» навчалося 112 студентів денної форми навчання. Нові підходи і методи навчання на факультеті менеджменту і зокрема, кафедрі туризму та готельно-ресторанної справи Уманського НУС, включають: активну участь студентів в процесі навчання; можливість широкого використання інформаційно-комунікаційних технологій навчання, запровадження гнучкості в системі підготовки фахівців за рахунок широкого використання знань при проходженні практик, оволодіння сучасними технологіями навчання відповідно до кваліфікаційних вимог працівників галузі, підвищення рівня адаптації до нових вимог ринку праці.

Фахівець із туризму може працювати на посадах: керівник (директор) туристичного комплексу, туристичної фірми чи її філії, туристичного агентства; менеджер з туризму; фахівець з організації туризму (міжнародного, винного, гастрономічного, масового, освітнього, спортивного, сільського та ін.); гід-країнознавець міжнародного туризму; спеціаліст з діловодства в туризмі; консультант зі стандартизації, ліцензування та сертифікації туристичних послуг; спеціаліст з корпоративного обслуговування в туризмі; інспектор з туризму; агент з організації туризму; екскурсознавець, туризмознавець.

Фахівець із готельно-ресторанного бізнесу може працювати в  готелі міжнародного класу в Україні і за кордоном; у локальних та зарубіжних ресторанних брендах; у компаніях з організації подій; компаніях, що надають консультаційні послуги; девелоперських компаніях.

З метою навчально-методичного забезпечення підготовки фахівців вищої кваліфікації за спеціальностями «Туризм» та «Готельно-ресторанна справа» на кафедрі здійснюється науково-дослідна робота, що вибудовується на засадах багатопрофільності, демократичності, активності, творчості, взаємозв’язку і співдружності вузівської і галузевої практичної науки.

Студентський науковий гурток при кафедрі було засновано в 2014 році, одразу після створення самої кафедри туризму та готельно-ресторанної справи. Його основною метою є сприяння реалізації та представництво наукових, творчих, духовних та інших інтересів студентів.

За весь період діяльності студентського наукового гуртка кафедри студентами опубліковано понад 70 матеріалів і тез доповідей у наукових виданнях. Студенти кафедри туризму та готельно-ресторанної справи брали активну участь у наукових заходах, які відбулися на базі інших ВНЗ та стали лауреатами у різного рівня престижних конкурсах. Зокрема, переможці конкурсу проектів Міжнародної Академії Туризму в Анталії Василенко Олена, Демиденко Руслана, Царинна Анна отримали дипломи IV ступеня та знижку на навчання в Міжнародній Академії Туризму у розмірі 20%. Учасниця ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади, що проходив на базі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича,  за напрямом «Туризм» спеціальністю «Туризмознавство» Поляніцька Анастасія здобула II місце у номінації «Теоретичне конкурсне завдання» та була нагороджена подякою за активну участь.

 На кафедрі діє науково-дослідна лабораторія «Сільський зелений туризм», основним завданням якої є проведення наукових досліджень на сучасному світовому рівні, постановка і пошук шляхів розв’язання стратегічних проблем у рамках «Концепції наукової та інноваційної діяльності УНУС».

Кафедра є ініціатором проведення Міжнародної наково-практичної конференції «Теорія, практика та інновації розвитку туристичної та готельно-ресторанної індустрії» та Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції «Стратегічні перспективи туристичної та готельно-ресторанної індустрії в Україні: теорія, практика та інновації розвитку».

Викладачі кафедри регулярно публікують навчальні посібники, наукові статті, видають методичні розробки. Колективом було оприлюднено понад 400 наукових праць та матеріалів із методичного забезпечення навчального процесу.

Останні новини

Вебінар «Видавнича недоброчесність та маніпуляції з наукометрією: прокачати Хірш і не втратити обличчя»Читати повністю

Вебінар «Видавнича недоброчесність та маніпуляції з наукометрією: прокачати Хірш і не втратити обличчя»

3 липня 2020 року відбувся вебінар«Видавнича недоброчесність та маніпуляції з наукометрією: прокачати Хірш і не втратити обличчя» з циклу вебінарів«Дослідницька доброчесність: цінності та виклики», у якому взяли участь викладачі кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Уманського НУС. Спікером вебінару виступив Тарас Лютий, кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри електроніки, загальної та прикладної фізики Сумського державного університету.

Читати повністю

УЧАСТЬ ВИКЛАДАЧІВ КАФЕДРИ ТУРИЗМУ  ТА ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОЇ СПРАВИ В ОНЛАЙН-ЗУСТРІЧІ «СИСТЕМА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ВИЩОЇ ОСВІТИ В НУВГП: ДОСВІД РОЗРОБКИ ТА ПРОВАДЖЕННЯ»Читати повністю

УЧАСТЬ ВИКЛАДАЧІВ КАФЕДРИ ТУРИЗМУ ТА ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОЇ СПРАВИ В ОНЛАЙН-ЗУСТРІЧІ «СИСТЕМА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ВИЩОЇ ОСВІТИ В НУВГП: ДОСВІД РОЗРОБКИ ТА ПРОВАДЖЕННЯ»

30 червня 2020 року на офіційній FB сторінці Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти відбулася онлайн-зустріч на актуальну, для викладачів ЗВО, тематику: «Система забезпечення якості вищої освіти в НУВГП: досвід розробки та провадження». Онлайн-зустріч проводилася керівником відділу якості освіти Національного університету водного господарства та природокористування (м. Рівне), доцентом, к.т.н. Віктором Корбутяком.

Читати повністю

ПЕРЕМОГА У ІІ ТУРІ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО КОНКУРСУ СТУДЕНТСЬКИХ НАУКОВИХ РОБІТ ЗІ СПЕЦІАЛЬНОСТІ «ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННА СПРАВА»Читати повністю

ПЕРЕМОГА У ІІ ТУРІ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО КОНКУРСУ СТУДЕНТСЬКИХ НАУКОВИХ РОБІТ ЗІ СПЕЦІАЛЬНОСТІ «ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННА СПРАВА»

За підсумками ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт, який проводився на базі Одеської національної академії харчових технологій, галузевою конкурсною комісією зі спеціальності «Готельно-ресторанна справа» наукову роботу студенток Уманського НУС Лілії Онищук та Катерини Балашової було нагороджено Дипломом ІІ ступеня.

Читати повністю

Активісти наукового товариства викладачів, студентів, магістрантів кафедри туризму та готельно-ресторанної справи взяла участь у вебінарі «Дослідницька доброчесність: цінності та виклики»Читати повністю

Активісти наукового товариства викладачів, студентів, магістрантів кафедри туризму та готельно-ресторанної справи взяла участь у вебінарі «Дослідницька доброчесність: цінності та виклики»

Академічна культура дослідника в освітньому просторі – це основа сталого розвитку Уманського національного університету садівництва. Академічна доброчесність є невід’ємним елементом успішної науково-дослідницької діяльності, дотримання її принципів є питомою потребою кожного вченого, студента, який прагне до нових наукових результатів. Питанню академічної доброчесності на кафедрі туризму та готельно-ресторанної справи приділяється особлива увага. 24 червня 2020 р. кафедра туризму та готельно-ресторанної справи взяла участь у вебінарі «Дослідницька доброчесність: цінності та виклики». Вебінар відбувся за підтримки Посольства Нідерландів в рамках проєкту «Культура законності». Інформаційні партнери: Рада молодих учених при Міністерстві освіти і науки України, Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти, Міжнародний фонд досліджень освітньої політики, ГО «Інноваційний університет».

Читати повністю

Всі новини