Меню

Результати наукової діяльності

       Тема науково-дослідної роботи кафедри: «Концептуальні засади розвитку туристично-рекреаційного комплексу та готельно-ресторанного бізнесу в умовах глобалізаційних процесів» (Державний реєстраційний номер 0115 U 002988).

       В рамках теми науково-дослідної роботи кафедри розроблена «Концептуальна модель інноваційного розвитку туризму».

  1. Видано науково-методичні рекомендації в яких проведено дослідження привабливості та передумов розвитку сільського (зеленого) туризму в Черкащині. Визначено основні проблеми розвитку сільського (зеленого) туризму; запропоновані першочергові заходи для забезпечення пріоритетності розвитку цього сегменту сфери туризму; обґрунтовано доцільність розширення туристичної діяльності на селі. Акцентовано приділяється увага збереженню селянства як носія української автентичності, культури і духовності та національних традицій.

         Концептуальна модель інноваційного розвитку базується на основних наукових положеннях та практичних рекомендації щодо активізації розвитку туризму, як пріоритетного напряму диверсифікації економіки.

         Кафедра виконує ряд завдань щодо: організації сільського (зеленого) туризму, популяризації ідеї відпочинку на селі; збирання, накопичення та надання інформації про наявні агротуристичні послуги та атракції для туриста; видання науково-методичних рекомендацій, проведення конференцій, семінарів, тренінгів з питань ведення підприємницької діяльності у сфері сільського (зеленого) туризму.

  1. Запроваджено використання сучасних інноваційних форм проведення екскурсій з конкретної тематики на місцевому рівні, розроблено нові туристичні маршрути Черкащиною та здійснена їх апробація для різних категорій та вікових груп.

        Проведено апробацію та впроваджено в діяльність туристичної агенції екскурсії з тематики трипільської культури: «Трипільський мегаполіс на березі фіорда» (маршрут: Державний історико-культурний заповідник «Трипільська культура» с. Легедзино – Буцький каньйон с. Буки).

        Впроваджено в діяльність туристичної агенції тур вихідного дня з Умані по Уманщині: «Місцями сили Уманщини» (маршрут: Український Едем с. Роги – Долина Миколая Чудотворця с. Коржовий Кут).

        Впроваджено оглядову екскурсію по Уманському національному університету садівництва: «Студентське містечко-музей під відкритим небом».

        Встановлено, що розробка нових туристичних маршрутів Черкащиною для різних груп та категорій туристів із використанням новітніх технологій зменшить затрати туристичної агенції на розроблення нових туристичних маршрутів потенційно на 25%, а кількість клієнтів збільшиться на 20%.

  1. В рамках проєкту «ReHerit» (https://reherit.org.ua/) розроблено Стратегію розвитку туризму та паломницької екосистеми м. Умані (http://surl.li/zinctq, http://surl.li/qwncrr) та підготовлено матеріали по ознакуваню десяти об’єктів культурної спадщини міста (http://surl.li/emfphc, http://surl.li/mylwln).

       Науково педагогічні працівники кафедри брали участь в рамках грантового проекту «ReHerit». У ході реалізації проєкту «ReHERIT: спільна відповідальність за спільну спадщину» робочою групою розроблена стратегія розвитку туризму та екосистеми паломництва м. Умань та підготовлено матеріали по ознакуваню десяти об’єктів: торгові ряди, Свято-Богородицький василіянський монастир, костел Успіння Пресвятої Діви Марії, готель «Новоєвропейський», єврейський квартал, територія гетто, військовий собор/кінотеатр імені Черняховського, жіноча та чоловіча гімназії, будинок, де мешкала Надія Суровцова.

       Обрано передусім знакові для Умані будівлі і місця, які заслуговують на включення до наративу спільної спадщини і щодо яких можна запропонувати нові прочитання, а також об’єкти, які дозволяють нагадати про раніше маргіналізовані чи забуті теми минулого Умані. Окремим завданням ознакування було позначити та актуалізувати раніше не включені до туристичних маршрутів об’єкти і простори – передусім ті, що розповідають історії спільнот Умані, що мешкали тут до Другої світової війни. Ознакування також мало на меті наголосити на важливості збереження об’єктів спадщини, особливо тих, що перебувають зараз у поганому стані, і популяризувати ці та інші об’єкти заради їхнього подальшого глибшого вивчення і включення у міську історію.

  1. Науково педагогічні працівники кафедри беруть участь у координаційній раді з питань розвитку туризму м. Умань (http://surl.li/ehfltq, http://surl.li/dprhyn).

        Співпраця кафедри з відділом туризму при Уманській міській раді (http://surl.li/yicozv, http://surl.li/annpzp,) дозволила залучити науковий потенціал кафедри до робочої групи з розробки Стратегії міста Умань та Стратегії розвитку Черкаської області на період до 2027 року та планів їх реалізації (https://bit.ly/3nU0xo8, http://surl.li/igirlq) у частині розвитку туристичної інфраструктури регіону.

  1. Науково педагогічні працівники кафедри публікують статті у фахових наукових журналах з питань сільського (зеленого) туризму: (http://surl.li/arqxlp, http://surl.li/zytkze, http://surl.li/qjwuvt, http://surl.li/aqknqv, http://surl.li/ozmfre, http://surl.li/jkrmkb, http://surl.li/xqxztk, http://surl.li/vpwusn, http://surl.li/stajam, http://surl.li/qrqnem, http://surl.li/uzxlet, http://surl.li/yhcasu, http://surl.li/tosjae, http://surl.li/mktnbs, http://surl.li/akario).

Останні новини

Хелловін по-українськи: студенти УНУ занурилися в містичну атмосферу свята Велесової ночі та Осінніх ДідівЧитати повністю

Хелловін по-українськи: студенти УНУ занурилися в містичну атмосферу свята Велесової ночі та Осінніх Дідів

Навчання в Уманському національному університеті за спеціальностями «Готельно-ресторанна справа та кейтеринг» і «Туризм та рекреація» — це не лише лекції, конспекти та заліки. Це, передусім, креатив, творчість, індивідуальний підхід до студентів і безліч незабутніх заходів, які роблять студентське життя яскравим та насиченим. Так, нещодавно студенти даних спеціальностей долучилися до неймовірно пізнавального та захопливого дійства — «Хелловін по-українськи, Велесова ніч, Діди: як святкували наші предки».

Читати повністю

ВСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА ІНТЕРНЕТ-КОНФЕРЕНЦІЯ «Стратегічні перспективи туристичної та готельно-ресторанної індустрії в Україні: теорія, практика та інновації розвитку»Читати повністю

ВСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА ІНТЕРНЕТ-КОНФЕРЕНЦІЯ «Стратегічні перспективи туристичної та готельно-ресторанної індустрії в Україні: теорія, практика та інновації розвитку»

30 жовтня 2025 року кафедрою туризму та готельно-ресторанної справи Уманського національного університет в онлайн-форматі проведено X Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Стратегічні перспективи туристичної та готельно-ресторанної індустрії в Україні: теорія, практика та інновації розвитку».

Читати повністю

МОВА, ЩО ОБ’ЄДНУЄ СЕРЦЯ Читати повністю

МОВА, ЩО ОБ’ЄДНУЄ СЕРЦЯ

Цьогоріч 27 жовтня в українців був Днем національної єдності через призму думок навколо радіодиктанту, що транслювався в кожен найвіддаленіший куточок країни та за її межі. Цей день став не просто перевіркою знань з орфографії чи пунктуації - він перетворився на справжній акт духовної солідарності, де кожне слово звучало, як символ належності до великої родини, ім’я якій - Україна. Належність до цієї родини засвідчили студенти та викладачі кафедри туризму та готельно-ресторанної справи УНУ, взявши участь у великому флешмобі на підтримку української мови і єдності.

Читати повністю

Проведення секційного засідання у рамках ХV Всеукраїнської науково-практичної конференції «Менеджмент ХХІ століття: проблеми і перспективи»Читати повністю

Проведення секційного засідання у рамках ХV Всеукраїнської науково-практичної конференції «Менеджмент ХХІ століття: проблеми і перспективи»

У рамках проведення ХV Всеукраїнської науково-практичної конференції «Менеджмент ХХІ століття: проблеми і перспективи» 23 жовтня 2025 року на базі кафедри туризму та готельно-ресторанної справи УНУ відбулося секційне засідання «Актуальні проблеми, тенденції та перспективи розвитку готельно-ресторанного та туристичного бізнесу». Учасниками засідання були науково-педагогічні працівники кафедри та здобувачі вищої освіти, які навчаються за спеціальностями J2 Готельно-ресторанна справа та кейтеринг і J3 Туризм та рекреація.

Читати повністю

Всі новини