Меню

Результати наукової діяльності

       Тема науково-дослідної роботи кафедри: «Концептуальні засади розвитку туристично-рекреаційного комплексу та готельно-ресторанного бізнесу в умовах глобалізаційних процесів» (Державний реєстраційний номер 0115 U 002988).

       В рамках теми науково-дослідної роботи кафедри розроблена «Концептуальна модель інноваційного розвитку туризму».

  1. Видано науково-методичні рекомендації в яких проведено дослідження привабливості та передумов розвитку сільського (зеленого) туризму в Черкащині. Визначено основні проблеми розвитку сільського (зеленого) туризму; запропоновані першочергові заходи для забезпечення пріоритетності розвитку цього сегменту сфери туризму; обґрунтовано доцільність розширення туристичної діяльності на селі. Акцентовано приділяється увага збереженню селянства як носія української автентичності, культури і духовності та національних традицій.

         Концептуальна модель інноваційного розвитку базується на основних наукових положеннях та практичних рекомендації щодо активізації розвитку туризму, як пріоритетного напряму диверсифікації економіки.

         Кафедра виконує ряд завдань щодо: організації сільського (зеленого) туризму, популяризації ідеї відпочинку на селі; збирання, накопичення та надання інформації про наявні агротуристичні послуги та атракції для туриста; видання науково-методичних рекомендацій, проведення конференцій, семінарів, тренінгів з питань ведення підприємницької діяльності у сфері сільського (зеленого) туризму.

  1. Запроваджено використання сучасних інноваційних форм проведення екскурсій з конкретної тематики на місцевому рівні, розроблено нові туристичні маршрути Черкащиною та здійснена їх апробація для різних категорій та вікових груп.

        Проведено апробацію та впроваджено в діяльність туристичної агенції екскурсії з тематики трипільської культури: «Трипільський мегаполіс на березі фіорда» (маршрут: Державний історико-культурний заповідник «Трипільська культура» с. Легедзино – Буцький каньйон с. Буки).

        Впроваджено в діяльність туристичної агенції тур вихідного дня з Умані по Уманщині: «Місцями сили Уманщини» (маршрут: Український Едем с. Роги – Долина Миколая Чудотворця с. Коржовий Кут).

        Впроваджено оглядову екскурсію по Уманському національному університету садівництва: «Студентське містечко-музей під відкритим небом».

        Встановлено, що розробка нових туристичних маршрутів Черкащиною для різних груп та категорій туристів із використанням новітніх технологій зменшить затрати туристичної агенції на розроблення нових туристичних маршрутів потенційно на 25%, а кількість клієнтів збільшиться на 20%.

  1. В рамках проєкту «ReHerit» (https://reherit.org.ua/) розроблено Стратегію розвитку туризму та паломницької екосистеми м. Умані (http://surl.li/zinctq, http://surl.li/qwncrr) та підготовлено матеріали по ознакуваню десяти об’єктів культурної спадщини міста (http://surl.li/emfphc, http://surl.li/mylwln).

       Науково педагогічні працівники кафедри брали участь в рамках грантового проекту «ReHerit». У ході реалізації проєкту «ReHERIT: спільна відповідальність за спільну спадщину» робочою групою розроблена стратегія розвитку туризму та екосистеми паломництва м. Умань та підготовлено матеріали по ознакуваню десяти об’єктів: торгові ряди, Свято-Богородицький василіянський монастир, костел Успіння Пресвятої Діви Марії, готель «Новоєвропейський», єврейський квартал, територія гетто, військовий собор/кінотеатр імені Черняховського, жіноча та чоловіча гімназії, будинок, де мешкала Надія Суровцова.

       Обрано передусім знакові для Умані будівлі і місця, які заслуговують на включення до наративу спільної спадщини і щодо яких можна запропонувати нові прочитання, а також об’єкти, які дозволяють нагадати про раніше маргіналізовані чи забуті теми минулого Умані. Окремим завданням ознакування було позначити та актуалізувати раніше не включені до туристичних маршрутів об’єкти і простори – передусім ті, що розповідають історії спільнот Умані, що мешкали тут до Другої світової війни. Ознакування також мало на меті наголосити на важливості збереження об’єктів спадщини, особливо тих, що перебувають зараз у поганому стані, і популяризувати ці та інші об’єкти заради їхнього подальшого глибшого вивчення і включення у міську історію.

  1. Науково педагогічні працівники кафедри беруть участь у координаційній раді з питань розвитку туризму м. Умань (http://surl.li/ehfltq, http://surl.li/dprhyn).

        Співпраця кафедри з відділом туризму при Уманській міській раді (http://surl.li/yicozv, http://surl.li/annpzp,) дозволила залучити науковий потенціал кафедри до робочої групи з розробки Стратегії міста Умань та Стратегії розвитку Черкаської області на період до 2027 року та планів їх реалізації (https://bit.ly/3nU0xo8, http://surl.li/igirlq) у частині розвитку туристичної інфраструктури регіону.

  1. Науково педагогічні працівники кафедри публікують статті у фахових наукових журналах з питань сільського (зеленого) туризму: (http://surl.li/arqxlp, http://surl.li/zytkze, http://surl.li/qjwuvt, http://surl.li/aqknqv, http://surl.li/ozmfre, http://surl.li/jkrmkb, http://surl.li/xqxztk, http://surl.li/vpwusn, http://surl.li/stajam, http://surl.li/qrqnem, http://surl.li/uzxlet, http://surl.li/yhcasu, http://surl.li/tosjae, http://surl.li/mktnbs, http://surl.li/akario).

Останні новини

БЕЗПЕЧНИЙ КОНТЕНТ У ЦИФРОВОМУ СВІТІ: ВИКЛИКИ ТА РІШЕННЯ ДЛЯ ОСВІТИЧитати повністю

БЕЗПЕЧНИЙ КОНТЕНТ У ЦИФРОВОМУ СВІТІ: ВИКЛИКИ ТА РІШЕННЯ ДЛЯ ОСВІТИ

Людмили ТРАНЧЕНКО доктор економічних наук, професор кафедри туризму та готельно-ресторанної справи 7 жовтня 2025 р. взяла участь у курсах підвищення кваліфікації які проводилися за підтримки партнерів ЄАС (інститутів підвищення кваліфікації) та Громадської організації «ЦИФРОВІЗАЦІЯ ОСВІТИ УКРАЇНИ».

Читати повністю

УЧАСТЬ КАФЕДРИ ТУРИЗМУ ТА ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОЇ СПРАВИ У РОБОТІ ОСВІТНЬО-ВИРОБНИЧОГО НАУКОВОГО КЛАСТЕРУ «ОСВІТА, НАУКА ТА ПРАКТИКА ДЛЯ МАЙБУТНЬОГО»Читати повністю

УЧАСТЬ КАФЕДРИ ТУРИЗМУ ТА ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОЇ СПРАВИ У РОБОТІ ОСВІТНЬО-ВИРОБНИЧОГО НАУКОВОГО КЛАСТЕРУ «ОСВІТА, НАУКА ТА ПРАКТИКА ДЛЯ МАЙБУТНЬОГО»

Під керівництвом Людмили ТРАНЧЕНКО доктора економічних наук, професора кафедри туризму та готельно-ресторанної справи 7 жовтня 2025 р. здобувачі спеціальності J 2 «Готельно-ресторанна справа та кейтеринг» ОР «бакалавр» долучилися до відкритої лекції яку проводила Наталія ВЛАЩЕНКО, к.е.н., доцент кафедри туризму і готельного господарства Харківського національного університету міського господарства імені О.М. Бекетова у рамках роботи освітньо-виробничого наукового кластеру «Освіта, наука та практика для майбутнього».  Студенти спеціальностей «Готельно-ресторанна справа та кейтеринг» і «Туризм та рекреація» також долучилися до відзначення Міжнародного дня кави.

Читати повністю

Кавовий науково-освітній інтерактив: «Аромат подорожі: від легенд про каву до сучасних технологій»Читати повністю

Кавовий науково-освітній інтерактив: «Аромат подорожі: від легенд про каву до сучасних технологій»

1 жовтня у світі відзначають Міжнародний день кави (International Coffee Day #ICD2025). Свято започатковане Міжнародною організацією з кави (ICO) у 2015 році, щоб створити єдиний день для вшанування цього популярного напою.  Студенти спеціальностей «Готельно-ресторанна справа та кейтеринг» і «Туризм та рекреація» також долучилися до відзначення Міжнародного дня кави.

Читати повністю

Щиро вітаємо вас з Всесвітнім днем туризму та Днем туризму в Україні!Читати повністю

Щиро вітаємо вас з Всесвітнім днем туризму та Днем туризму в Україні!

Шановні колеги, студенти, партнери та друзі! Щиро вітаємо вас з Всесвітнім днем туризму та Днем туризму в Україні!

Читати повністю

Всі новини