Меню

Культурний туризм Приазов’я: стан, виклики та стратегії.

          Колектив кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Уманського національного університету садівництві взяв участь у форумі проведеному Асоціацією гостинності України 12 жовтня 2021 року «Культурний туризм Приазов’я: стан, виклики та стратегії».

          Виступила з доповіддю членкиня правління, виконавча директорка Анна Романова. Вона зазначила, що аналіз проведених досліджень розвитку туризму в Приазов’ї вказав на малу кількість наукових досліджень в даному секторі. Командою фахівців було проведено аналіз розвитку культурного туризму та розроблено стратегію розвитку Приазов’я. Сформовано також індикатори оцінки туристичного потенціалу регіону. Розроблена методика присвоєння індексу розвитку культурного туризму п’яти дестинаціям Приазовського регіону.

   

           Культурний туризм охоплює три магніти: місця сили, фестивалі і події та нематеріальна культурна спадщина. Визначені основні магніти Приазов’я: Камяна могила, фестиваль «Мега Юрти», приазовська кухня.

          Розроблено основні етапи оцінки розвитку культурного туризму дестинацій Приазов’я, сформовано три групи індикаторів (інституційна спроможність, культурно-туристична привабливість, ефективність). Загалом проведена значна робота з вивчення туристичного потенціалу регіону.

 

        Доповідач зазначила, що в процесі дослідження було виявлено ряд проблем. Однією з яких є оцінка відвідуваності туристичних дестинацій. Наразі проводити аналіз відвідуваность фестивалів місцевими і приїжджими туристами є проблематичним. Аналіз запитів туризму на Азовському морів найбільше пов'язаний з пляжним відпочинком. Запит «екскурсії Приазов’я» вказав на низький рівень екскурсійного туризму в Приазов’ї. Туристичних пам’яток багато, але відсутність інформації та промоції туристичних об’єктів не дозволяє на належному рівні розвивати культурний туризм регіону. Окрім того виявлено ряд пам’яток, які не внесені у всеукраїнські реєстри культурних пам’яток.

 

    Озвучені проблеми є притаманними для більшості регіонів України. Тому участь у заходах Асоціації гостинності України дозволяє студентам спеціальностей 242 Туризм та 241 Готельно-ресторанна справа ознайомитись з досвідом у секторі туризму та новітніми розробками фахівців.

 Світлана Тимчук, к.е.н.,

доцент кафедри туризму та готельно-ресторанної справи