Меню

Майстер – клас «Шоколадний трюфель»

Шоколадний трюфель…..

Саме слово трюфель походить від латинського «tuber», що означає наріст, бугор. Цукерку назвали в честь дорогоцінного делікатесу - гриба (чорного трюфеля) завдяки схожим зовнішнім виглядом. Згідно з однією з версій, цей кондитерський шедевр зобов'язаний своїм існуванням кулінарові і торговцю шоколадом з Шамбері Луї Дюфуру. Одного разу, напередодні нового, 1895 року, Луї не вистачило борошна для святкових солодощів. Щоб не займати продукти у сусідів, він змішав вершки і ваніль з какао-порошком і зробив з цієї маси цукерки. Бажаючи надати десерту закінченого вигляду, Дюфур вмочив кожну цукерку в розплавлений шоколад, а потім посипав какао. Перший в історії шоколадний трюфель був готовий!

 

Щорічно шоколатьє усього світу своїм неупередженим смаком визначає кращі зразки шоколадних трюфелів в категоріях "тверді трюфелі", "м'які" і "напівм'які". На конкурсну комісію подають свої шоколадні витвори сотні шоколатьє з різних країн світу.

Сьогодні на кафедрі туризму та готельно-ресторанної справи Уманського НУС проходив майстер-клас по виготовленню  шоколадного трюфеля. Захід приурочений до 175-ти річчю від дня заснування університету. На відкритому майстер-класі студенти кафедри та викладачі мали змогу познайомитись з видом шоколадних цукерок, які не тільки гарно виглядають на столі і радують своїм чудовим смаком, але ще і легко готуються в домашніх умовах. І це прекрасне у всіх розуміннях чудо називається шоколадним трюфелем.

 

Після теоретичної частини, де студенти мали змогу познайомитись з видами шоколаду, особливостями роботи з кожним  із них, складом якісного шоколаду, процесами обробки какао-бобів, темперуванням шоколаду, всі присутні перейшли до практичної складової майстер-класу - створення двох видів трюфелів: екстра чорного з коньяком та кокосового на білому шоколаді.

Захоплюючий процес створення шоколадного дива охопив всіх, а дегустація виготовлених цукерок була на найвищому рівні!!!!

 

Людмила Нещадим, к.е.н.,

доцент кафедри туризму та готельно-ресторанної справи