Міні-фестиваль «Кухні народів світу»
«Долі націй знаходяться в залежності від того, як вони харчуються»
Жан АнтельмБрилья-Саварен
Кожен із нас має найзаповітнішу мрію – відвідати нові країни, побачити цікаві місця.Національні страви є частиною культури країни, а також популярною «пам’яткою» для будь-якого туриста. Кожній національній кухні властиві свої власні риси: використання певних продуктів і способів їхньої обробки, посуд, у якому подається їжа, дотримання специфічних традицій і навіть ритуалів у споживанні їжі. Продукти, які складають основу кухні тієї чи іншої національності, залежать від природних особливостей, географії місцевості, клімату, релігії.
18 квітня в рамках святкування 175-річчя Уманського національного університету садівництва,студенти і викладачі факультету менеджменту долучилися до традицій, особливостей культури різних народів світу та показали творчі здібності наших студентів, проводячи міні-фестиваль «Кухні народів світу». Незмінним організатором цього дійства впродовж двох років є кафедра туризму та готельно-ресторанної справи.
Основним завданням фестивалю є широке залучення студентської молоді до участі в народній творчості; практичне знайомство з джерелами автентичного фольклору і національних етнографічних груп країн світу; пошук і привернення уваги до вивчення нематеріальної культурної спадщини,традицій та звичаїв різних народів.
Подорожуючи за кордоном, ми звісно перше долучаємося до традицій і культури країни за допомогою кухні і куштуємо найвідомішу страву в чужій країні. Тому ця подорож була захоплюючою і цікавою.
Кожна кафедра оформила стіл з головними стравами, символами та напоями країни, яку вони презентували, а також підготувала номер художньої самодіяльності, який би передав атмосферу, традиції цього народу.
Першою нашою зупинкою була Італія, цікаву і змістовну розповідь про яку підготували представники кафедри української та іноземних мов. Це країна, в якій обов’язково потрібно побувати, щоб не вважати, що життя пройшло марно. Півострів-чобіток, що омивається теплими водами п’яти морів, подарував світові найбільші твори мистецтва – творіння Леонардо да Вінчі і Тіціана, Рафаеля і Мікеланджело.Тут народжувалося кіно Фелліні, поезія Данте, тут ллються чарівні звуки опери Ла-Скала. Нарешті, справжня піца і «паста», найдовші і справжні спагеті з’являються на світ саме тут.
Під час презентації була проведена вікторина на знання цікавих фактів про країну. Запрошені гості, студенти та викладачі мали змогу взяти участь у вікторині і отримати печиво «Савоярді» (основа знаменитого італійського десерту під назвою - тірамісу) за правильну відповідь.
Почуй музику цієї країни, відчуй ритм, перетворись в той самий кораблик, який несуть хвилі Сени – і отримуй задоволення. Найромантичнішу країну в світі – Францію – представляли господарі фестивалю – кафедра туризму та готельно-ресторанної справи. Вабляча запахом парфумів, модним вбранням, звуками шансону, вишуканою кухнею, дорогим вином та чутливою мовою, призначеною, здається, тільки для освічення в коханні. Це Канни з гучним нічним життям і розкішною публікою, а також і тихенькі міста.
Студенти спеціальності «Туризм», володіючи французькою мовою, розповіли про історію Франції, її побут, традиції, а студенти спеціальності «Готельно-ресторанна справа» представили вишукані страви цієї країни та познайомили відвідувачів з культурою їх споживання, а на завершення презентації – чарівна, мелодійна пісня французькою мовою у виконанні нашої студентки.
Країна, в яку закохуєшся з першого погляду, –Грузія. Присутніх захопила неповторна краса і атмосфера, яку зуміли відтворити викладачі та студенти спеціальності «Публічне управління та адміністрування».
Населення цієї країни всього 4 млн. чоловік, вона вражає різноманітністю ландшафтів і багатством культури! А ще тут роблять, можливо, найкраще вино в світі! Цікаві міста, святині, пляжі, трекінгові і альпіністичнімаршрути, загадкові підземні міста, гірськолижні курорти, природа; вбиває наповал і приголомшлива кухня – все це чекає на кожного, хто потрапляє до цієї чудової країни. Це – неймовірна душевна гостинність з акцентом, яку відчуваєш щойно починаєш дихати волелюбним повітрям. Сюди хочеться повертатися знов і знов….
Кафедрою публічного управління та адміністрування на заході було представленокультурні надбання, національні костюми,і звичайно, традиційні страви Грузії.За смаковими якостями і різноманітністю страв грузинська кухня займає одне з перших місць у світі, її традиційні страви спочатку приваблюють, потім вражають, а на завершення – шокують своїм смаком.
Студенти, одягнені в традиційні національні костюми, розповіли про історію Грузії, представили традиційні страви країни та познайомили відвідувачів з культурою її жителів, а на завершення презентації було продемонстровано запальний національний танець.
Одну з наймогутніших і найрозвинутіших країн світу – Сполучені Штати Америки – презентували студенти і викладачі кафедри менеджменту. За свою коротку історію країна встигла розвитися до світового економічного лідера і стати однією з найвпливовіших країн світу. Це четверта за розміром країна світу. Майже все населення живе у кредит, і це факт. Навіть, якщо вони його не брали, то швидше за все, він дістався їм у спадок. Кожна 8-ма сімейна пара познайомилася в Інтернеті. Щорічно в країні відбувається понад 800 торнадо.Жителі цієї країни вживають морозива більше, ніж будь-яка інша нація в світі. Вони щодня вживають 150 млн. хот-догів, які і були представлені на презентаційному столі, щоб кожен охочий міг скуштувати їх.
Україна…Неповторна краса цієї землі століттями надихала на творчість, а славна історія завжди буде приводом для гордості. Унікальні звичаї, неповторна культура, працьовиті і творчі люди віками виділяють її з - поміж інших країн світу. Населення цієї країни відноситься до найбільш освідченого. Займає 4 місце в світі за кількістю громадян з вищою освітою. Третій і найвідвідуваніший у світі Макдональдс знаходиться тут. Найбільша пустеля Європи розкинулась на території понад 160 тисяч гектарів. І наостанок – незаперечним залишається той факт, що жінки в цій країні найгарніші.
Кафедрою соціально-гуманітарних і правових дисциплінна міні-фестивалі було представлено предмети побуту, історію, національні традиції і страви, детально описано особливості їх приготування, гастрономічні звички українців та прийоми подавання страви до столу. Крім того, учасники представили театралізовані композиції, використовуючи національну музику, елементи національних танців, одягу, знання національних традицій.
Ось і закінчилася наша подорож,байдужих до цього дійства не було.Загалом позитивна, творча, безтурботна і дуже «смачна» атмосфера фестивалю перетворила його на справжнє свято та сприяла хорошому настрою усіх присутніх. І тому бажаємо, щоб ця подорож була не лише мрією, а й стала для всіх дійсністю.Смачних зупинок набагато більше.
Олена Саковська,
к.е.н., доцент кафедри туризму та готельно-ресторанної справи