Меню

Міжнародний семінар «Смартгостинність для підвищення ефективності готельного бізнесу»

       На сьогоднішній день розвиток освіти і науки неможливо уявити без міжнародного співробітництва, адже саме воно сприяє залученню науковців, викладачів та здобувачів вищої освіти до світового інформаційного простору, набуттю передового досвіду організації освітнього процесу.

       З цією метою 2 грудня 2025 року здобувачі вищої освіти зі спеціальностей «Готельно-ресторанна справа та кейтеринг», «Туризм та рекреація» та науково-педагогічні працівники кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Уманського національного університету взяли участь у міжнародному семінарі «Смартгостинність для підвищення ефективності готельного бізнесу» на англійській мові, який став цінним ресурсом для здобувачів та викладачів, зацікавлених у поглибленні знань у сфері обслуговування.

   

     Семінар провів Міха БРАТЕЦЬ, PhD, Faculty of Tourism Studies Portorož Turistica (Словенія), старший викладач і дослідник у сфері e-tourism та smart-технологій у гостинності. Він має великий міжнародний досвід роботи у глобальних корпораціях Booking.com та Bookassist, консультує готелі у напрямах технологій, revenue management, e-commerce, ICT та інновацій. Автор наукових публікацій у міжнародних журналах, член IFITT, IATE та TTRA.

      Організатором зустрічі виступила кафедра готельно-ресторанного бізнесу Одеського національного технологічного університету за підтримки La Fondation pour la Formation Hôtelière (Швейцарія). Модератором семінару була експерт у сфері ресторанного бізнесу, кандидат технічних наук, доцент Катерина ФЕДОСОВА.

   

       На семінарі розповідали не лише про тренди, а й про реальні інструменти Smart Tourism та Smart Hospitality, про ключові проблеми індустрії у 2025 році (кадровий дефіцит, автоматизація vs «людський фактор», висока собівартість) та про те, що саме є Smart для української готельної індустрії у 2025 році. На заході запропоновано практичну та сучасну дорожню карту для готельного бізнесу щодо впровадження технологій задля підвищення ефективності, стійкості та створення кращого досвіду гостей.

   

Програма семінару включала 3 блоки:

  • - From Smart Tourism to Smart Destinations & Smart Hospitality.
  • - The Real Factors of Smart Hospitality in 2025.
  • - What is Smart for Ukrainian Hospitality in 2025.

      Семінар супроводжував влучно підібраний різноманітний презентаційний матеріал, який включав статистичні, графічні та фотографічні дані з зазначеної тематики, що дозволило спікерові застосовувати прийоми розповіді, показу, характеристики, пояснення, коментування і зберегти стійку увагу слухачів на протязі всього заходу. Участь у семінарі дозволить використовувати зібрану інформацію для написання курсових та дипломних робіт, статей, тез доповідей на конференціях.

   

      Швидкоплинні зміни у соціальному, економічному та політичному житті нашого суспільства відповідно впливають і на систему вищої освіти. Слід акцентувати увагу на тому, що кожна людина унікальна і здатна до навчання, тож подібні заходи стимулюють викладачів поділитись своїми науковими напрацюваннями, обмінятись досвідом на міжнародному діловому рівні, результатами наукових досліджень з колегами та здобувачами вищої освіти.

 

Олена САКОВСЬКА,

к.е.н., доцент кафедри туризму

та готельно-ресторанної справи