Набуття практичних навичок з приготування страв з кисломолочного сиру
Метою дисципліни "Технологія продукції ресторанного господарства" є формування базових знань, теоретичних та практичних навичок у студентів для виробництва, реалізації та сервірування кулінарної та кондитерської продукції у закладах ресторанного господарства. Це включає оволодіння правилами обробки продуктів, знаннями класичних і сучасних технологій, а також розуміння особливостей технологічного процесу.
Вміння професійно та якісно готувати страви – запорука успіху майбутніх працівників та можливість стати конкурентоспроможними суб’єктами на ринку праці. Для того щоб задовольнити сучасні вимоги відвідувачів підприємств ресторанного господарства здобувачі повинні розширювати свої знання та навички про асортимент та технологію приготування страв з сиру.
Страви з сиру посідають важливе місце у харчуванні людини як джерело повноцінних білків, мінеральних речовин, легко засвоюються організмом людини, дають енергію, сприяють укріпленню кісток, нормалізують обмін речовин.
Здобувачами вищої освіти спеціальності «Готельно-ресторанна справа» за програмою навчання вивчили і відпрацювали на практиці тему «Страви з сиру».
Мета проведення заняття:
- набути практичних навичок з приготування страв з сиру;
- вивчити асортимент, особливості приготування страв з сиру та їх використання у закладах ресторанного господарства;
Під час заняття відпрацювали здобуті теоретичні знання:
- правильно розраховувати сировину, розробляти технологічні картки;
- правильно та послідовно підбирати інструмент, інвентар, посуд для приготування страв;
- правильно організовувати робоче місце;
- дотримуватись правил ведення технологічного процесу з приготування страв з сиру;
- дотримуватись правил охорони праці, правил санітарії та особистої гігієни під час приготування страв з сиру;
- порціонувати та оформляти готові страви, дотримуючись правил подачі та температури відпуску;
- економно використовувати сировину, воду, електроенергію, час.
Технологія приготування сирників у ресторанному господарстві передбачає обробку сиру (протирання, збивання), додавання яєць, цукру, солі та борошна (або манної крупи) для отримання однорідної маси. Далі формуються сирники: класичні — у вигляді биточків або кружечків, а «по-київськи» — з начинкою. Готові сирники смажать на сковороді до золотистої скоринки або запікають у духовці.
Знання та вміння випускників спеціальності перетворюються на головний ресурс, завдяки якому заклади ресторанного господарства можуть підвищувати свою конкурентоспроможність, досягати успіху.
Валентина НЕПОЧАТЕНКО, к.е.н.,
доцент кафедри туризму та ГРС





















