Нехай компот не перекипить і тісто не втече. З Днем кухаря і кулінара!
Щорічно 20 жовтня святкується Міжнародний день кухаря та кулінара. Традиційним відзначення професійних свят є для викладачів і студентів кафедри туризму та готельно-ресторанної справи УНУС.
Кухарська справа вважається однією із найдавніших професій. Давним-давно кроманьйонець випадково засунув в багаття шматок м'яса і зрозумів, що так воно смачніше. Так з'явився перший кухар. У середньовічній Європі кухарів високо цінували. У Німеччині з кінця XIII ст. шеф-кухар вважався однією із найнаближеніших осіб до короля. Перша школа кухарської майстерності з’явилась в Англії у XIX ст. В українських літописах згадка про професійних кухарів датується X століттям.
У багатьох з нас ця професія найчастіше асоціюється з ресторанним бізнесом, адже саме там зосереджена висока майстерність і вміння найкращих представників цієї професії.
Свою майстерність у Міжнародний день кухаря і кулінара на своїй кухні демонстрували студенти 11 гр та 21 гр групи спеціальності «Готельно-ресторанна справа» факультету менеджменту під керівництвом викладачів Любові Коваленко (ОК «Організація ресторанного господарства»), Наталії Терещук (ОК «Технологія продукції ресторанного господарства») та Діани Нагернюк (ОК «Етнічні особливості гостинності»).
Гарячий цех, сформований із двох бригад, працював над приготуванням найвідомішої страви української кухні – борщу (21 гр група) та італійської – піци «Папероні» (11 гр група).Технологічний процес приготування страв був відтворений з ретельною скрупульозністю та завзятістю: на плиті шкварчало, кипіло та парувало. Пахощі від готових страв заполонили кухню. То ж чия страва була смачнішою та хто був віртуозом на кухні визначити було не можливо.
То ж нехай у Ваших серцях, дорогі кулінари, завжди горить пристрасть і любов, що є секретними інгредієнтами у приготуванні страв.
Любов Коваленко, к.е.н, доцент кафедри
туризму та готельно-ресторанної справи