Перший еногастрономічний саміт SLOW FOOD ODESA!
1 листопада 2024 року здобувачі і викладачі кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Уманського національного університету садівництва взяли участь у першому еногастрономічному саміті SLOW FOOD ODESA, що відбувся в Одесі, на базі Одеського національного технологічного університету. Еногастрономічний саміт Slow Food Odesa, зібрав більше 300 учасників, які приєдналися як онлайн, так і офлайн. Подія стала унікальною платформою для збереження та популяризації гастрономічної спадщини Одещини та всього Півдня України, залучивши понад 25 університетів України та гостей із більш ніж 20 міст.
Учасники заходу мали нагоду дізнатися про важливість підтримки місцевих продуктів, виробників та традицій, а також приєднатися до спільноти, яка прагне розвитку свідомого і відповідального споживання.Програма саміту включала виступи лідерів Slow Food Ukraine, презентації локальних виробників, дегустацію крафтових продуктів Одещини та круглий стіл Slow Food Odesa, де обговорювали перспективи розвитку руху в регіоні.Саміт став справжньою подією для гастрономічної спільноти Одеси, яка з ентузіазмом підтримала ідеї сталого розвитку, збереження кулінарної спадщини та об’єднання однодумців у русі Slow Food.
Програма саміту включала цікаві та актуальні доповіді:
- Презентація Slow Food Ukraine (Юлія ПІТЕНКО, членкиня Міжнародної Ради руху Slow Food, лідерка мережі Slow Food в Україні, голова ГО «Тиха їжа України» та CEO Центрів Здоров'я «Аюрведа-192», засновниця «Фонду збереження продовольчого біорізноманіття України»)
- Тенденції Slow Wine у Світі і Україні (Оксана ТКАЧЕНКО, д.т.н., проф., завідувач кафедри технології вина та сенсорного аналізу)
- Тренди сучасної української гастрономії (Майя і Олександр СТЕПОВІ, власники ресторану сучасної київської кухні ГЛЕК)
- Гастротуризм як засіб реабілітації (Юлія СУЩЕНКО, журналістка, гастродослідниця, PR менеджерка, авторка гастрономічного блогу Tasty drive; Оксана ЛЕВКОВА, кандидат наук із соціальних комунікацій, виконавча директорка Всеукраїнської громадської організації "Не будь байдужим!")
- Волонтерський рух Bake for Ukraine Марії Каленської (Felicity SPECTOR, відома британська журналістка, продюсерка, письменниця та популярна фуд-блогерка з аудиторією понад 100 тисяч підписників.
- Руслан ГРОМАКОВСЬКИЙ, шеф-шоколатьє ТМ Healthy Choice, найкращий кондитер України 2019, учасник чемпіонату світу з кондитерського мистецтва, автор першої школи шоколатьє в Україні
- Автентичні хліби України (Тетяна ЛЕБЕДЕНКО, д.т.н., проф, зав. каф. готельно-ресторанного бізнесу)
- Крістоф ЛАКАРЕН (Франція), власник виноробні Chateau Lacarin
- Перспективи проєктування туристичних Slow food маршрутів (Наталя ДОБРЯНСЬКА, д.е.н., проф, зав. каф. туристичного бізнесу та рекреації)
- Презентація кулінарної книги про одеську кухню американського видавництва (Марія КАЛЕНСЬКА, кулінарна експертка, гастрономічна письменниця, засновниця першої в Одесі кулінарної школи та еногастрономічного маршруту по Бессарабії, авторка волонтерського руху 'Bake for Ukraine' та інші.
З нетерпінням чекаємо на зустріч із вами на наступних заходах Slow Food Odesa!
Усі учасники заходу отримали іменні сертифікати.