Свято Колодія чи Сиропустний тиждень на кафедрі туризму та готельно-ресторанної справи
Масниця чи Масляна це останній тиждень перед Великим постом, так званий Сиропустний тиждень. Свято Масниці – це давнє народне свято, що прийшло до нас із язичницької культури і збереглося після прийняття християнства, і в народі воно супроводжується обрядом, пов'язаним із проводами зими і зустріччю весни.
За традицією в цей час влаштовуються народні гуляння, смажаться найсмачніші сирники та готуються вареники з сиром та галушки, а всі дійства направлені на те, щоб прогнати зиму і розбудити природу від сну. В Україні в усі часи головним обрядом масляного тижня були «колодки». Звідси і назва – Свято Колодія.
Традиції: підходили останні дні, коли молодим людям ще можна було справляти весілля і на тих парубків, хто не використав у цьому році свій шанс, чекало жартівливе покарання. Неодруженим парубкам чіпляли до пояса чи до руки колодку, зняти яку дозволялось тільки за відкуп. У такій жартівливій формі молодим чоловікам нагадували про важливість створення власної родини. Після Великого посту, коли знову йшов час одружень, чоловік, який вже обрав собі наречену, вимінював у неї цю колодку на писанки.
Дівчина ж, у свою чергу, могла висловити у цей час симпатію до одного певного парубка, якого вона обрала поміж усіх інших. Виготовити іншу, символічну «колодку» з атласу, з квітами та бісером і причепити на ліву руку чи на груди, ближче до серця. Ця старовинна традиція – один із найголовніших доказів унікальності українського свята, адже аналогів їй у інших країнах нема. В цей тиждень, до Великого посту, всі намагались помиритись. Пробачити старі образи та попросити пробачення у інших, тому Колодія часто називають святом «примирення».
Не обійшлося свято і без кулінарних традицій. У цей тиждень готувати велике розмаїття страв, основним компонентом яких були молочні продукти.
Вареники - голова страва Колодія. Зазвичай їх готували з сиром і обов’язково щедро змащували вершковим маслом. Звичай приготування вареників існував ще за часів Трипільської культури, задовго нав’язаних у радянські часи млинців. Вареники символізували молодий місяць, який у свою чергу був символом жіночої енергії. Окрім вареників готували інші страви на основі молочних продуктів: сирники, сирні баби, локшину та галушки також варили на молоці. А з молока робили ряжанку, колотуху, розтирачку, кисіль. Всі каші також готувались у цей тиждень виключно на молоці.
В рамках святкування Колодія студенти 31-гр групи разом з викладачами кафедри туризму та готельно-ресторанної справи готували смачні традиційні стави: сирники, галушки з сметанно-грибним соусом та вареники з сиром.
Під час приготування було розглянути декілька технологій приготування галушок та різні види тіста для вареників.
В чудовій атмосфері кафедра туризму та готельно-ресторанної справи розпочала святкування Колодія!!!