УЧАСТЬ КАФЕДРИ ТУРИЗМУ ТА ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОЇ СПРАВИ У РОБОТІ ОСВІТНЬО-ВИРОБНИЧОГО НАУКОВОГО КЛАСТЕРУ «ОСВІТА, НАУКА ТА ПРАКТИКА ДЛЯ МАЙБУТНЬОГО»
Під керівництвом Людмили ТРАНЧЕНКО доктора економічних наук, професора кафедри туризму та готельно-ресторанної справи 7 жовтня 2025 р. здобувачі спеціальності J 2 «Готельно-ресторанна справа та кейтеринг» ОР «бакалавр» долучилися до відкритої лекції яку проводила Наталія ВЛАЩЕНКО, к.е.н., доцент кафедри туризму і готельного господарства Харківського національного університету міського господарства імені О.М. Бекетова у рамках роботи освітньо-виробничого наукового кластеру «Освіта, наука та практика для майбутнього».
Лекція сприяла формуванню у здобувачів поглибленого розуміння теоретичних і практичних аспектів бізнес-процесів у готелях, а також надала можливість обговорити приклади успішних бізнес-моделей і міжнародних практик моделювання впливу галузевих та інституціональних тенденцій. Формат відкритого діалогу дав здобувачам змогу поставити запитання та отримати фахові відповіді від досвідченого дослідника й експерта у сфері управління готельно-туристичним бізнесом.
Під час зустрічі здобувачі дізналися про ключові процеси діяльності з організації роботи бару, обслуговування клієнтів, приготування напоїв, вивчення барного обладнання та інвентарю, а також сучасних тенденцій у готельно-ресторанному бізнесі.
Особливо здобувачам сподобалася практична складова яка дала можливість почути, як проходить організація роботи бару, обслуговування клієнтів, приготування напоїв у готелях та зрозуміти організаційну структуру бару, основи торгово-економічної діяльності закладів, технологію приготування напоїв. Студенти під час лекції набули практичних навичок, необхідних для роботи в готельно-ресторанній сфері.
Представлений матеріал дозволив здобувачам по-новому поглянути на процеси генерації та масштабування бізнес-ідей, проведення їх тестування в умовах непередбачуваності галузевих та інституціональних викликів у європейському просторі, що розглядаються в межах освітніх компонент «Барна справа та робота сомільє» «Організація ресторанного господарства», , «Організація готельного господарства».
Захід став важливою складовою у підготовці майбутніх фахівців спеціальності J 2 «Готельно-ресторанна справа та кейтеринг», адже дозволив поєднати академічні знання з реальним досвідом започаткування і розвитку бізнесу.
Людмила Транченко
професор кафедри туризму та
готельно-ресторанної справи