Участь кафедри туризму та готельно-ресторанної справи у VIII Міжнародному фестивалі ресторанних технологій «BestCookFest–2025»
16 жовтня 2025 року доктор економічних наук, професор кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Людмила ТРАНЧЕНКО взяла участь у VIII Міжнародному фестивалі ресторанних технологій «BestCookFest–2025», що відбувся на базі Державного торговельно-економічного університету в місті Києві.
Основна мета заходу полягала у розвитку професійних компетентностей і творчого потенціалу здобувачів освіти, популяризації новітніх досягнень у сфері ресторанного господарства, впровадженні інноваційних ідей для розширення асортименту страв та кондитерських виробів, а також у демонстрації майстерності кухарів і кондитерів.
Організаторами фестивалю виступили Громадська спілка «Український кулінарний союз» та Державний торговельно-економічний університет.
Офіційне відкриття фестивалю відбулося у холі Навчально-виробничого об’єднання Державного торговельно-економічного університету. Урочисту церемонію «BESTCookFEST-2025» відкрив ректор університету Анатолій МАЗАРАКІ, звернувшись до присутніх із вітальним словом. З побажаннями успіхів учасникам та організаторам заходу виступила директор громадської спілки «Український кулінарний союз» Надія ВЕДМІДЬ. Також гостей та учасників фестивалю привітала суддівська колегія, до складу якої увійшло 16 фахівців галузі. Головою суддівської колегії виступила Любов ЧУНИЦЬКА – експерт із харчових технологій і ресторанного сервісу у сфері HoReCa, головний технолог мережі закладів ТОВ «Київ Інтертеймент Груп», заслужений працівник сфери послуг.
Програма фестивалю передбачала практичні індивідуальні змагання в різних номінаціях, зокрема: «Страви сучасної української кухні», «Страви автентичної та етнічної кухні», «Best Street Food по-українськи», «Best Chef Junior» та «Best Pastry Chef Junior».
Окрему увагу було приділено номінації «Best School Lunch (шкільний ланч очима учнів)», у межах якої школярі представили власне бачення основної страви для шкільного обіду, дотримуючись сучасних норм дитячого харчування.
Кульмінаційним моментом фестивалю стало командне змагання серед закладів вищої освіти «Чорний ящик – Black Box», яке вимагало від учасників високого рівня професійної підготовки, креативності та вміння працювати в умовах обмеженого часу.
Особливий інтерес викликала нова конкурсна номінація – «Гастро-Фест автентичних смаків України», де команди університетів готували традиційні регіональні страви у кількості 50-100 порцій із подачею о 13:00.
За підсумками змагань Гран-Прі фестивалю «BestCookFest–2025» отримує команда навчального закладу, що набере найбільшу кількість балів у двох ключових конкурсах – «Чорний ящик – Black Box» та «Гастро-Фест автентичних смаків України».
Окремим напрямом фестивалю став ART-CLASS, який включав такі номінації:
- виготовлення цукрових квітів (англійська техніка);
- робота з марципаном та мастикою;
- художнє оформлення тіста (коровай);
- випікання крафтового хліба;
- створення бенто-тортів.
Фестиваль став справжнім святом професійної майстерності, натхнення та гастрономічного мистецтва, об’єднавши представників освіти, кулінарного мистецтва та ресторанного бізнесу України.
Людмила ТРАНЧЕНКО
професор кафедри туризму та
готельно-ресторанної справи