Меню

Бариста — фахівець з приготування кави

8 грудня кафедрою туризму та готельно-ресторанної справи Уманського національного університету садівництва спільно з представниками компанії «CoffeeShop» було проведено майстер-клас з приготування кави та напоїв на його основі. Запрошені професіонали Олександр Петренко – засновник компанії  «CoffeeShop», Віталій Якименко – обсмажчик кавових зерен та Віталій Зубко – тренер-барист, поділилися секретами приготування традиційних та сучасних кавових напоїв.

Під час майстер-класу відвідувачі та студенти поринули в чарівну атмосферу кавових ароматів та детально розглянули:

  • Історію походження кави та кавового дерева;
  • Кавова вишня: що у складі крім зерен?
  • Основні види кавових дерев (арабіка & робуста) - особливості та відмінності;
  • Обжарювання - як формується смак або чому зерно із зеленого стає коричневим;
  • Знайомство з кавовими ароматами;
  • Основні критерії оцінки кави;
  • Альтернативні способи заварювання.  

У буквальному перекладі з італійської слово «бариста» означає «бармен». І дійсно, спочатку бариста називали людей, які поєднували обов'язки барменів та операторів каво-машин, готуючи еспрессо. Але завдяки популярності кави, поступово з'явилися бариста, що спеціалізуються виключно на приготуванні еспресо і його похідних (латте, капучіно та інших кавових напоїв).

Під час майстер-класу студенти дізналися про основні методи варіння кави: заливка водою, виварювання, фільтрування, крапельний і заварювання під тиском. Цікавинкою стало те, що еспрессо готують шляхом заварювання під тиском, саме цей напій є основним у меню всіх кав'ярень міста і більшості ресторанів, кафе, барів.

Кожну кавову суміш готують своїм способом, щоб домогтися найкращого смаку кави. На якість еспрессо може впливати свіжість кави, помел, жорсткість води, параметри машини і її експлуатація. Бариста вміє за смаком визначити якість напою, причини його недоліків, методти їх усунення. Як правило, якість кави визначається за смаком і післясмаком (смакові відчуття після зробленого ковтка залишаються ще довго), ароматом і кольором напою.

За словами фахівців, коли еспрессо приготований за всіма правилами, він на своїй поверхні має неосідаючу золотисту кремову пінку, відому як «Креман» (так називають її італійці).

Кожен бажаючий мав можливість відчути себе в ролі бариста, приготувати власноруч каву та скуштувати її.

Під час дегустацій усі присутні занурилися в атмосферу смаків, ароматів, і всього, що об'єднує в собі смак кави.