Меню

День знань 2020

Цьогоріч початок навчального року на кафедрі туризму та готельно-ресторанної справи Уманського національного університету садівництва розпочався в умовах поширення корона вірусної хвороби (COVID-19). Згідно рекомендацій Міністерства освіти України перші заняття були присвячені правилам безпеки в умовах пандемії коронавіруса.

Освітній процес на кафедрі туризму та готельно-ресторанної справи розпочався з проведення роз’яснювальної роботи зі здобувачами освіти щодо індивідуальних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів корона вірусної хвороби.

Викладачами кафедри був проведений інструктаж студентам щодо запобігання поширенню коронавірусної інфекції, дотримання правил респіраторної гігієни та протиепідеміологічних заходів.

Майбутні фахівці в галузі туризму та готельно-ресторанної справи продовжують освоювати нові знання у контексті поширення COVID-19. Введення нових норм та стандартів обслуговування туристів, змін в роботі галузі внесли свої корективи у навчальний процес в контексті викладання дисциплін професійного спрямування для студентів спеціальностей 242 «Туризм» та 241 «Готельно-ресторанна справа».

Втрати туристичної галузі України від коронавірусу складають 1,5 мільярда доларів. Втрати імпорту та експорту послуг, пов’язаних з подорожами є значними для галузі туризму України тому головною метою є захист туристичних підприємств від масових банкрутств та стабілізація їх роботи.

Ситуація в галузі туризму України є досить складною, але не критичною. Внутрішній туризм має значно кращі шанси на швидке відновлення, ніж виїзний.

Цього літа на тлі карантинних обмежень у світі українці подорожували своєю країною значно більше, ніж торік. Це визнають і експерти, і туристичні оператори, і навіть компанії мобільного зв'язку, які фіксують аномально велику кількість абонентів на українських курортах. Втім, фахівці визнають, що ця ситуація триватиме лише до кінця обмежень на закордонні мандрівки, оскільки український туризм здебільшого не витримує конкуренції з найпопулярнішими закордонними напрямками для подорожей. 

Спеціалісти в галузі туризму можуть забезпечити розвиток внутрішнього туризму в Україні. Адже наразі внутрішній туризм в принципі не може надавати такий рівень послуг, який дає закордонний. Ряд проблем пов’язаних  з рівнем та якістю обслуговування як вітчизняних так і іноземних туристів залишаються невирішеними через брак професійних кадрів та належного фінансування і підтримки держави. Небагато українських готелів можуть забезпечити такий рівень обслуговування, як в популярних туристичних країнах, за помірні гроші. Чистота пляжів і сервіс в Україні суттєво відстають.

Новий навчальний рік в Уманському НУС для студентів спеціальностей 242 «Туризм» та 241 «Готельно-ресторанна справа» розпочався в нових реаліях. Проте туризм – це галузь-драйвер, яка є ключовою для розвитку регіонів України. Тому ми продовжуємо навчання і чекаємо на відмову від карантинного режиму у світі та Україні.

 PS: Національна туристична організація України оголосила 2020 рік – роком сільського туризму. 

PPS: Green tourism forever!

 к.е.н., доцент кафедри туризму та

готельно-ресторанної справи Світлана Тимчук