Майстер-клас «Створи власний орнамент»
Вишиванка –
це носій вікових традицій!
Українське село має надзвичайно багату історико-архітектурну спадщину, самобутній побут, даровані природою мальовничі ландшафти, а також лікувально-рекреаційні ресурси.
Села України є унікальними та відмінними від інших. Однією з основних відмінностей є наявність вишивки. Українська вишивка - один з найпопулярніших і доступних видів народного мистецтва. Український національний одяг символізує характер і природу української душі, які передаються в різних художніх елементах. Протягом століть, вишивка ставала все більш складною і різноманітною, і прийшла до нас у вигляді різних стібків, прикрас та цікавих кольорових поєднань.
В рамках діяльності науково-дослідної лабораторії «Сільський зелений туризм» 18 травня 2017 року в міжнародний день вишиванок було проведено майстер-клас «Створи власний орнамент».
Студенти 11-тм групи виступили перед аудиторією з інформацією про історію виникнення вишиванки, різноманіття її видів, регіональні особливості національних костюмів.
Байда Ярослав та Марченко Володимир детально проаналізували історичні зміни у святкових вишиванках та національних етнічних костюмах України.
Гаркава Ольга та Дроботяк Дар’я ознайомили присутніх з особливостями кодування інформації символами вишиванки. Була презентована абетка вишиванки та приклади кодування імен, дат, місяців і іншої інформації, яка може бути закодована в орнаменті вишивки. Під керівництвом к.е.н., доцента Тимчук Світлани Володимирівни студентами 11 тм групи спеціальності «Туризм» був розроблений та презентований орнамент, в якому було закодовано «Кафедра туризму та готельно-ресторанної УНУС».
Також пізнавальним був виступ керівника лабораторії «Сільський зелений туризм» к.е.н., доцента Нещадим Людмили Миколаївни, яка презентувала весільний рушник вишитий власноруч. Вона ознайомила присутніх з правилами та звичаями, які пов’язані саме з вишивкою обрядового весільного рушника.
Робота науково-дослідної лабораторії «Сільський зелений туризм» допомагає студентам опанувати знання необхідні для їх майбутньої професійної роботи в сфері сільського зеленого туризму, надає інформаційну та практичну підтримку.