Майстер-клас з організації туризму від директора Національного природного парку «Сколівські Бескиди»
Зустріч директора Національного природного парку «Сколівські Бескиди» Василя Приндака з викладачами кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Уманського НУС та здобувачами вищої освіти, які навчаються за спеціальностями 242 «Туризм» та 241 «Готельно-ресторанна справа», відбулась 29 квітня 2022 р. Це було міжвузівське зібрання, участь у якому брали колеги та студенти з Харківської державної академії культури, Ужгородського національного університету.
Василь Приндак розповів, що «Сколівські Бескиди» – це невеликий район у північно-східній частині території Українських Карпат. Своєрідна геоморфологічна будова цього регіону Східних Карпат, складна гідрологічна система, м’який клімат сформували тут унікальні рослинні угруповання. Багатство флори та фауни, без сумніву, перетворює цей куточок Карпат в резерват самобутньої природи, яка зазнає дедалі більшого антропогенного впливу.
З метою збереження, відтворення та раціонального використання природних територіальних комплексів даного регіону, що мають важливе природоохоронне, естетичне, наукове, освітнє, рекреаційне та оздоровче значення Указом Президента України № 157/99 від 1 лютого 1999 року створено Національний природний парк «Сколівські Бескиди», який є природоохоронною рекреаційною, культурно-освітньою, науково-дослідною установою загальнодержавного значення і входить до складу природно-заповідного фонду України. Загальна площа НПП 35684 га, у тому числі – 24702 га надані парку у постійне користування і 10982 га включені до його складу без вилучення у постійного землекористувача (Сколівського військового лісгоспу). НПП знаходиться в складі державного лісогосподарського об’єднання «Львівліс».
За останні 20 років значну увагу було приділено збереженню карпатських пралісів, врятуванню старих зубрів, створенню розгалудженої мережі туристичних стежок, а також створено стоянки для кемперів, висаджено плантації лікарських рослин, з яких виготовляють трав’яні чаї.
Директор зазначив, що територія, що ввійшла до складу НПП, тривалий час зазнавала господарського впливу. Традиційним видом господарської діяльності тут були промисли, пов’язані з лісом. В основному деревину заготовляли на продаж – торгували круглим лісом, сплавляючи його річками та вивозячи залізницею. Значна кількість деревини йшла на виробництво поташу, для виплавки металу, на виробництво скла і ін. З кінця XIX - початку XX ст. у м. Сколе та інших населених пунктах формується потужна деревообробна промисловість. Розвивалася тут також гірничодобувна промисловість: у кар’єрах, що розташовані в с. Гребенів та м. Сколе, добували камінь. З 20-х рр. XX століття м. Сколе та навколишні села – Гребенів, Коростів, Корчин та ін. стають центрами масового туризму. До початку Другої світової війни тут функціонувала значна кількість приватних санаторіїв і пансіонатів.
У 60-х роках XX ст. територія Сколівських Бескидів знову набуває туристичного значення – тут починають будувати будинки відпочинку, пансіонати, туристські бази, табори. На даний час у зоні діяльності НПП діють понад 20 баз відпочинку та пансіонатів. Починає також формуватися мережа приватних господарств, які орієнтуються на екотуризм (агротуризм). Потенційні можливості для розвитку цього виду діяльності в межах НПП є, зокрема, в селах Майдан, Урич, Крушельниця, Підгородці, Корчин, Завадка, Росохач та ін.
У відання «Сколівських Бескидів» нині входить і пам’ятка садово-паркової архітектури «Палац Гредлів», реставрація якого відбувається завдяки міжнародним програмам, грантам, співфінансуванню територіальних громад.
На базі Національного природного парку «Сколівські Бескиди» проводяться різноманітні фестивалі, просвітницькі заходи, створено музей, розроблено нові проєкти кемпінгів, що перетворює парк на туристичний осередок. Тобто незважаючи на важкий, воєнний час, парк функціонує і має стратегію розвитку на перспективу.
Подивитись і прослухати відеозапис зустрічі ви можете https://www.youtube.com/watch?v=_C3SmP10L1Y
Олена Саковська, к.е.н.,
доцент кафедри туризму та готельно-ресторанної справи