Меню

Обговорення освітньо-професійної програми «Готельно-ресторанна справа» першого(бакалаврського) рівня вищої освіти

 

         Стратегія реформування вищої освіти передбачає створення системи моніторингу та постійного поліпшення якості вищої освіти, що відповідає рекомендаціям і стандартам Європейського простору вищої освіти, враховує кращі світові практики та виступає головною технологією досягнення відповідності освітньої системи вимогам і потребам суспільства.

        10 лютого 2021 р. відбулося обговорення освітньо-професійної програми «Готельно-ресторанна справа» за спеціальністю 241 «Готельно-ресторанна справа» ОР «Бакалавр», участь в якому взяли гарант ОПП Любов Коваленко, к.е.н, доцент кафедри туризму та готельно-ресторанної справи; Людмила Транченко, д.е.н, професор, завідувач кафедри туризму та готельно-ресторанної справи; члени робочої групи: Діана Нагернюк, к.е.н., доцент кафедри туризму та готельно-ресторанної справи; Валентина Непочатенко, к.е.н., доцент кафедри туризму та готельно-ресторанної справи; Людмила Малюга, к.е.н., доцент кафедри туризму та готельно-ресторанної справи та залучені стейкголдери в особі Сергія Терещука, директора готелю «Umanlnn», здобувачів вищої освіти Катерини Сереветної, 41 гр група, Яни Моцьо та Ізабелли Большакової, 31 гр група та представників академічної спільноти від інших ЗВО Охріменка А.Г.– доктор економічних наук, доцент, професор кафедри готельно-ресторанного бізнесу Київського торговельно-економічного університету; Ткача В.О.– доктор економічних наук, професор кафедри готельно-ресторанного бізнесу, декан факультету Інноваційних технологій харчування і ресторанно-готельного бізнесу Одеської національної академії харчових технологій; Лопатюк Р.І., к.е.н., доцент, кафедра менеджменту зовнішньоекономічної діяльності, готельно-ресторанної справи та туризму Вінницького НАУ.

 

          При ознайомлені з освітньо-професійною програмою «Готельно-ресторанна справа» гарантом було закцентовано увагу на особливостях та перевагах програми, логіко-структурній схемі, у якій наведено освітні компоненти та взаємозв’язки між ними і результатах навчання, які вони продукують. Під час аналізу освітньої програми гарант запропонував звернути увагу на наступні аспекти: наскільки повно перелік навчальних дисциплін відповідає змісту спеціальності «Готельно-ресторанна справа», чи є в освітній програмі компоненти, які виглядають як «зайві» або неактуальні або застарілі, які компоненти ОП слід додати і т.ін.

          Стейкголдери висловили свої побажання щодо удосконалення програми відповідно до сучасних запитів ринку та доцільність включення до переліку дисциплін циклу професійної підготовки таких курсів, як «Правове регулювання готельно-ресторанного бізнесу» (пропозиція директора готелю «Umanlnn» Сергія Терещука).  

          Катерина Сереветна, здобувачка вищої освіти запропонувала дисципліни «Ресторанна індустрія України» та «Готельна індустрія України» з переліку обов'язкових освітніх компонент перенести у вибіркові, при цьому виокремити як одну дисципліну «Готельно-ресторанна індустрія України», оскільки особливості та тенденції розвитку готельного і ресторанного господарства України здобувачі вищої освіти досліджують при реалізації обов’язкових освітніх компонент «Організація ресторанного господарства», «Організація готельного господарства», «Економіка готельного і ресторанного бізнесу» та ряду інших.

 

Любов Коваленко, гарант освітньо-професійної

програми «Готельно-ресторанна справа» ОР «Бакалавр»