Меню
Остання редакція: 17 вересня 2020

Практичне заняття «Технологія приготування соленої карамелі»

Другий за популярністю десерт в світі після шоколаду - це карамель! Важко згадати хоч один десерт, якого не торкався карамельний всесвіт! Карамельні кекси, бісквіти, торти, печиво, пряники, медяники, чізкейки, соуси, морозиво, напої і далі і далі.

Секрет простий - карамель дуже смачна, зрозуміла та універсальна, а, швидше за все, закохуватися в неї, її смак, ми починали з тих самих льодяників, які хтось готував сам, а хтось купував в цирку.

Так, в рамках дисципліни «Технологія продукції ресторанного господарства» студенти 31-гр групи ознайомлювались із технологічним процесом приготування соленої карамелі.

На практичному занятті детально обговорювались температури, грами і всілякі смаки, які можна дати карамелі, від ванілі і бобів тонка до цедри апельсина і лаванди. 

Дану карамель винайшов француз Henri Le Roux, який в далекому 1980 році переїхав до Бретань, регіон Франції, де традиційно робили солоне вершкове масло. Шляхом довгих експериментів він зрозумів, як виразити цей яскравий смак в карамелі, додав трохи горішків і весь світ ось уже сорок років захоплюється солоною карамеллю. До речі сказати, в перший рік Henri Le Roux продав 399 кілограмів цієї карамелі в своїй кондитерській, за що отримав навіть ряд премій.

Солена карамель має простий секрет успіху - багатогранність! Об'єднуючи два сильних смаку ми подвоюємо їх силу! Солодке сприймається організмом як джерело енергії і радості, а солоне - як елемент, що забезпечує функціонування, крім того, сіль - підсилює смак. Невелика щіпка пробудить всі ваші рецептори і ви отримаєте справжнє задоволення.

Доцент кафедри туризму та готельно-ресторанної справи

Людмила Нещадим