Участь у роботі круглого столу «Туризм, гостинність, креативні індустрії: ключові тренди взаємодії та розвитку»
16 квітня 2025 року науково-педагогічні працівники кафедри туризму та готельно-ресторанної справи, здобувачі вищої освіти спеціальностей «Туризм та рекреація» і «Готельно-ресторанна справа та кейтеринг» взяли участь у роботі круглого столу «Туризм, гостинність, креативні індустрії: ключові тренди взаємодії та розвитку». Організатором круглого столу виступила кафедра туризму і готельно-ресторанного бізнесу Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут».
Мета круглого столу полягала у дослідження еволюції взаємозв’язку між туризмом, гостинністю та креативними індустріями.
Зустріч проводилася в онлайн форматі та призначалася для представників наукової спільноти, експертів, лідерів думок, професіоналів сфери розвитку туризму й гостинності, здобувачів вищої освіти та усіх зацікавлених осіб.
Свої доповіді на круглий стіл «Туризм, гостинність, креативні індустрії: ключові тренди взаємодії та розвитку» представили:
- Чернега Олена Михайлівна – лідерка віртуального туризму, д. філософії, експертка з туризму та цифри туризму в Україні, практикиня з формування туристичного продукту, репутації території, співзасновниця ГО «Цифровізація туризму та культури» на тему «Віртуальний туризм як новий вид нішевого туризму»;
- Васильєва Наталя Вікторівна – засновниця керамічної майстерні «GleeNA», Президент громадської організації «Центр розвитку бізнес-технології та культури» на тему «Креативні індустрії та сільський туризм: взаємний потенціал»;
- Чорний Олександр Володимирович Education Hotel School, сертифікований бізнес-тренер, засновник та керівник Smart на тему «Сервіс 2.0 – як зміниться обслуговування гостей найближчі 10 років»;
- Рзаєва Таміла Хафісівна – Голова Союзу професіоналів СПА, курортів та Wellness об'єктів України, СПА-експерт та бізнес тренер СПА (4-й рівень акредитації ун-т Олівера Сакса/Італія). Амбасадорка в Україні World SPA Organization, голова департаменту СПА в International Board of Massage Therapists Association на тему «СПА як тригерна мотиваційна складова для туристів»;
- Шевелюк Михайло Михайлович – керівник Української Школи Гостинності, майстер виробничого навчання кафедри ресторанного бізнесу у Львівському професійному коледжі моделювання і ресторанної справи, менеджер з розвитку готелю «Швейцарський» та ресторану «Валентино» на тему «Як створити незабутній досвід для гостей у сфері HORECA та залучати гостей у 2025 році?»;
- Венгерська Наталя Сергіївна – к.е.н., доцентка кафедра міжнародної економіки, природних ресурсів та економіки міжнародного туризму Запорізького національного університету, учасниця міжнародних обмінів та візитів в Університеті Масарика (Чехія), Даремському університету (Англія), Талліннському університеті (Естонія), експертка, координаторка та учасниця міжнародних проєктів зі сталого розвитку, диверсифікації сільської економіки та туризму за підтримки програм ЄС та Британської Ради на тему «Креативні студії та туризм: довідд Великої Британії»;
- Жукова Олена Вікторівна – к.е.н., доцентка, керівниця Центру розвитку музеєзнавства і пам'яткознавства, Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України на тему «Від рішень до результатів: як індикаторно-критеріальний аналіз дозволяє оцінити ефективність креативних практик покращення туристичної привабливості територій»;
- Чайка Тетяна Юріївна – к.е.н., доцентка кафедри туризму і готельно-ресторанного бізнесу, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» на тему «Креативний туризм та креативні індустрії: взаємозв'язок понять і перспективи розвитку»;
- Опанащук Марта Юріївна – commis chef de cuisine, Hyatt Regency Kyiv на тему «Реформа послуг готельно ресторанного комплексу під час військового стану. Основний виклик для співробітників»;
- Красиков Михайло Михайлович – етнограф, фольклорист, літературознавець, член Всеукраїнської спілки краєзнавців, Міжнародної асоціації мистецтвознавців, Національної спілки письменників України та Національної спілки художників України, професор кафедри українознавства, культурології та історії науки, НТУ «Харківський політехнічний інститут» на тему «Етнотуризм та традиції гостинності в Україні: креативні можливості»;
- Яковчук Олександр Володимирович – к. геогр. н., доцент, декан факультету географії, історії та туризму, ПВНЗ «Міжнародний економіко-гуманітарний університет імені академіка Степана Дем'янчука» на тему «Трансформація ресурсного потенціалу туристичних дестинацій України в умовах війни і поствоєнного розвитку»;
- Носирєв Олександр Олександрович – к. геогр. н., доцент кафедри туризму і готельно-ресторанного бізнесу НТУ «Харківський політехнічний інститут» на тему «Проблеми та перспективи розвитку соціального туризму в Україні»;
- Мірзодаєва Тетяна Віталіївна – к.е.н., доцентка кафедри туристичного та готельного бізнесу Національного університету харчових технологій на тему «Освітній потенціал авторських гастротурів: досвід Національного університету харчових технологій»;
- Сухецька Анна Сергіївна – голова циклової комісії харчових технологій та готельно-ресторанної справи, Рівненський фаховий коледж інформаційних технологій, голова циклової комісії харчових технологій та готельно-ресторанної справи на тему «Тренди гостинності 2025 року»;
- Постова Валентина Вікторівна – к.е.н., доцентка кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Вінницького торговельно-економічного інституту Державного торговельно-економічного університету на тему «Тенденції та тренди розвитку ресторанної галузі України».
Наприкінці проведення круглого столу її учасники мали змогу отримати вичерпні відповіді на свої запитання стосовно процесів розвитку туризму, сфери гостинності у сучасних умовах та їх взаємозв’язку з креативними індустріями.
Дякуємо організаторам круглого столу, спікерам заходу за змістовні доповіді та надання креативних пропозицій з розвитку туризму та індустрії гостинності в умовах сучасності.
Раїса Кожухівська,
к.е.н., доцент кафедри туризму
та готельно-ресторанної справи УНУ