Здобувачі та викладачі кафедри туризму та готельно-ресторанної справи поглибили знання з цифрової аналітики на вебінарі від RBC Group
29 квітня 2025 р. у рамках професійної підготовки здобувачів вищої освіти за спеціальностями J2 «Готельно-ресторанна справа та кейтеринг» та J3 « Туризм та рекреація» викладачі та студенти кафедри туризму та гостинно-ресторанної справи Уманського національного університету взяли участь у практичному вебінарі на тему: «Як аналізувати оборотність асортименту, використовуючи платформи BI-аналітики?», організованому компанією RBC Group.
Участь у заході стала логічним доповненням до вивчення низки обов’язкових дисциплін:
- для здобувачів спеціальності J2 «Готельно-ресторанна справа та кейтеринг» – дисципліна «Економіка готельно-ресторанного бізнесу» (тема 8 «Продукція та товарообіг підприємств ресторанного бізнесу» та тема 9 «Товарне забезпечення виробничої програми та товарообігу підприємств ресторанного бізнесу»);
- для здобувачів спеціальності J3 «Туризм та рекреація» – з дисципліни «Економіка та аналіз туристичного підприємства», зокрема, теми, які входять до змістового модулю «Аналіз ресурсного забезпечення туристичного підприємства».
Під час вебінару учасники ознайомилися з функціональними можливостями сучасного програмного забезпечення BI-аналітики, яке дозволяє:
контролювати товарні запаси підприємства;
проводити поточний та порівняльний аналіз запасів у різних розрізах (часових, територіальних, категорійних);
формувати dashboards для візуалізації даних та управлінських рішень;
здійснювати ABC-аналіз та фільтрацію даних по підрозділах та регіонах;
аналізувати темпи продажу, виявляти точки зниження чи відсутності реалізації.
Окрема увага була зосереджена на важливому показнику – оборотності активів, з можливістю аналізу рейтингу товарів та їх ефективності в структурі продажів.
Такі заходи сприяють формуванню практичних навичок роботи з цифровими інструментами у сфері економіки та управління туристичними та готельно-ресторанними підприємствами, що є особливо актуальним в умовах цифровізації бізнес-процесів.
Кафедра туризму та готельно-ресторанної справи дякує організаторам за цінний досвід та актуальну інформацію!
Світлана ТИМЧУК
к.е.н., доцент кафедри туризму
та готельно-ресторанної справи