Здобувачі Уманського НУ зі спеціальності «Туризм та рекреація» взяли участь у Міжнародному конкурсі студентських наукових робіт «Black Sea Science 2025»
Щороку на базі Одеського національного технологічного університету проходить престижний Міжнародний конкурс студентських наукових робіт «Black Sea Science», який проводиться під егідою Black Sea Universities Network та ISEKI-Food Association. Цей конкурс об’єднує молодих науковців з усього світу, сприяє розвитку наукових досліджень у галузі туризму, готельно-ресторанного бізнесу, харчових технологій та суміжних галузей.
У 2025 році до складу міжнародного журі увійшли 142 науковці, серед яких 85 представників з 23 країн світу, зокрема Великобританії, Німеччини, Швейцарії, Данії, США, Аргентини, Туреччини, Оману, Китаю, Польщі, Молдови та інших. Такий широкий міжнародний склад забезпечив високий рівень оцінювання наукових робіт.
На перший етап конкурсу було подано 353 студентські наукові роботи з України та закордону – з університетів Індії, Іспанії, Німеччини, Австрії, Швеції, Чехії, Алжиру, Польщі, Молдови, Казахстану тощо. Роботи проходили рецензування та онлайн-обговорення, після чого 25% найвище оцінених були відібрані до фіналу.
Гідно представили свою альма-матер і здобувачки вищої освіти Уманського національного університету, спеціальності J3 «Туризм та рекреація» – Аліна МИХАЙЛОВСЬКА та Аліна КОВАЛЕНКО, студентки 31 тм групи під науковим керівництвом доцента кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Світлани ТИМЧУК. Їх наукова робота «Forming an effective system for the development of religious tourism in the city of Uman» була високо оцінена журі (80,5 балів зі 100 можливих) та увійшла до числа кращих досліджень у напрямі «Туризм, готельно-ресторанна справа».
У цьому напрямі конкурсу були представлені актуальні теми, що відображають сучасні виклики та тенденції в туризмі:
- використання штучного інтелекту в ресторанному бізнесі;
- розвиток індустріального, аграрного, гастрономічного, інклюзивного та військового туризму;
- інновації у сфері еногастрономії та здорового харчування;
- впровадження екологічних та сталих практик у готельно-ресторанній сфері;
- моделювання поведінки споживачів і брендинг готелів.
Робота здобувачок вирізняється актуальністю та практичною спрямованістю – адже Умань є потужним центром релігійного туризму, і формування ефективної системи його розвитку має стратегічне значення для регіону.
Вітаємо учасниць з успішною участю та бажаємо подальших наукових і творчих досягнень!
К.е.н., доцент кафедри туризму та
готельно-ресторанної справи Світлана ТИМЧУК