Меню

Спеціальність J3 (242) «Туризм та рекреація»

     Спеціальність «Туризм і рекреація» є захопливою та перспективною галуззю, яка надає здобувачам вищої освіти унікальні можливості для розвитку в сфері подорожей, відпочинку та розваг. Вона має численні професійні переваги, що сприяють успішній кар'єрі у туристично-рекреаційній індустрії, а саме:

- розвиток творчого мислення та здатності до інноваційного мислення;

- знання про туристичний ринок, аналіз його потреби та тенденції;

- розробки та просування новаторських туристичних продуктів та розважальних програм;

- навички управління туристичними підприємствами та рекреаційними об'єктами; 

- вивчення принципів та методів управління туристично-рекреаційною діяльністю;

- розробка стратегії маркетингу та продажу туристичних послуг;

- організація роботи з партнерами та постачальниками;

- розвиток креативності та інноваційності у впровадженні різноманітних форм туризму та рекреації, такі як екологічний туризм, пригодницький туризм, культурний туризм тощо;  

- оволодіння навичками організації туристичних подорожей, екскурсій та розважальних заходів, створення неповторних туристичних програм та подій;

- вивчення особливостей роботи глобальних туристичних ринків та онлайн-платформ;

- оволодіння навичками використання комп'ютерних систем бронювання, електронної комерції та маркетингу в інтернеті;

- розвиток вміння аналізувати та розуміти потреби та вимоги сучасного туриста;

- створення та керівництво якісними туристичними послугами, забезпечення комфорту, безпеки та задоволення клієнтів.

  Спеціальність «Туризм і рекреація» – перспективний напрям підготовки висококваліфікованих кадрів для туристичної сфери, які вільно володіють іноземними мовами, уміють на практиці використовувати туристичні навігаційні програми, GPS технології та геоінформаційне забезпечення туристичної галузі. Фахівці з туризму вивчають принципи організації комерційної діяльності, методику маркетингових досліджень, податкову систему, бухгалтерський облік, особливості управління у сфері туристичного обслуговування.
       Для забезпечення якості навчального процесу створені спеціалізовані кабінети і лабораторії з туризму. Здобувачі вищої освіти відвідують туристичні агенції, виставки, приймають участь в конференціях, круглих столах, розробляють екскурсійні маршрути на замовлення туристичних підприємств. Практичні навики та знання закріплюються під час проходження закордонної практики в Іспанії, Туреччині, Австралії, США, Німеччини та інших країнах.

       Бакалавр з туризму і рекреації здатен виконувати професійну роботу в різних підрозділах, підприємствах, організаціях та установах сфери туризму та рекреації усіх форм власності та організаційно-правових форм відповідно до Національного класифікатора України «Класифікація професій» ДК 003:2010 за наступними назвами і кодами професійних груп:
1448.1 Менеджер (управитель) з туризму
2481.2 Туризмознавець
3340 Інструктор-методист з туризму
3414 Консультант з подорожей та організатор подорожей

3439 Інспектор з туризму

     Фахівці спеціальності підготовлені до здійснення таких основних видів економічної діяльності: визначення форм, видів, напрямів та спеціалізації туристично-рекреаціної діяльності; розробка та економічне обґрунтування туристичного проекту чи продукту; аналіз діяльності, планування, прогнозування та розробка перспективних напрямів розвитку туристичного підприємства; організація розробки, реалізації та маркетингу туристичного продукту; організація партнерських відносин та зовнішньоекономічної діяльності туристичного підприємства; участь в організації наукового дослідження, його проведенні і впровадженні одержаних результатів; навчання персоналу.

Останні новини

Підвищення рівня педагогічної майстерності – актуальна вимога часуЧитати повністю

Підвищення рівня педагогічної майстерності – актуальна вимога часу

З метою підвищення рівня викладацької майстерності, розширення власних практичних знань та відповідності вимогам сучасності, викладачі кафедри туризму та готельно-ресторанної справи УНУ постійно слідкують за трендами й інноваціями у сфері освіти та науки. Зважаючи на вказане, к.е.н., доцент Раїса Кожухівська та к.е.н., доцент Олена Саковська, у період з 24 по 28 листопада 2025 р., пройшли курси підвищення кваліфікації за програмою «Наука✕ШІ: нова парадигма».

Читати повністю

Міжнародний семінар «Смартгостинність для підвищення ефективності готельного бізнесу»Читати повністю

Міжнародний семінар «Смартгостинність для підвищення ефективності готельного бізнесу»

2 грудня 2025 року здобувачі вищої освіти зі спеціальностей «Готельно-ресторанна справа та кейтеринг», «Туризм та рекреація» та науково-педагогічні працівники кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Уманського національного університету взяли участь у міжнародному семінарі «Смартгостинність для підвищення ефективності готельного бізнесу» на англійській мові, який став цінним ресурсом для здобувачів та викладачів, зацікавлених у поглибленні знань у сфері обслуговування.

Читати повністю

Неформальна освіта здобувачів другого (магістерського) рівня освіти спеціальності «Готельно-ресторанна справа та кейтеринг» Читати повністю

Неформальна освіта здобувачів другого (магістерського) рівня освіти спеціальності «Готельно-ресторанна справа та кейтеринг»

Здобувач другого (магістерського) рівня освіти спеціальності «Готельно-ресторанна справа та кейтеринг» Тетяна Трачук у рамках вивчення дисципліни «Сервісологія» успішно завершила два курси на провідній українській платформі неформальної освіти Prometheus, отримавши відповідні сертифікати.

Читати повністю

Міжнародний освітній нетворкінг «Практико-орієнтована підготовка фахівців галузі знань J «Транспорт та послуги»: реалії та виклики»Читати повністю

Міжнародний освітній нетворкінг «Практико-орієнтована підготовка фахівців галузі знань J «Транспорт та послуги»: реалії та виклики»

Викладачі кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Уманського національного університету взяли активну участь у Міжнародному освітньому нетворкінгу «Практико-орієнтована підготовка фахівців галузі знань J “Транспорт та послуги”: реалії та виклики», який відбувся 27 листопада 2025 року в онлайн-форматі. Захід був організований кафедрою готельно-ресторанної справи та туризму економічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України.

Читати повністю

Всі новини