Меню

Інфраструктура туризму

МЕТА ТА ЗАВДАННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Останнім часом відзначається невпинно зростаюча роль у сучасному світі рекреаційно-споживчої та дозвіллєво-культурної діяльності людей, найбільш привабливим різновидом якої є туризм. Зважаючи на це, туризм привертає до себе увагу як ланка економічної діяльності, здатна забезпечити значний і суттєвий господарський чи фінансовий ефект. Саме з цієї причини досить актуальне в науковому плані вивчення інфраструктури туризму, його соціальних чинників із метою з’ясування шляхів та способів подальшого розвитку й удосконалення індустрії туризму та її соціокультурного змісту. Інфраструктуру туристичної галузі представляють комунікації, транспортні послуги, інженерні споруди, дороги, суміжні індустрії туризму підприємства, які забезпечують нормальний доступ туристів до туристичних ресурсів, їх належне використання в цілях туризму, а також життєдіяльність підприємств індустрії туризму. Подальший розвиток інфраструктури туризму є ефективним засобом удосконалення цієї сфери, необхідною передумовою для поступового інтегрування у світове господарство.

Метою вивчення дисципліни «Інфраструктура туризму» є формування знань, умінь, навичок щодо процесів розвитку інфраструктури туризму та функціонування підприємств інфраструктурного комплексу туристичної сфери. Курс ставить за мету також вивчення інфраструктури туризму як міжгалузевого комплексу відповідно з динамічно змінюваних умовам історичних, соціальних та економічних перетворень.

Задачі вивчення дисципліни:

– набуття знань щодо визначень, спеціалізованих термінів та основних понять дисципліни для розгляду інфраструктурного розвитку як галузевого комплексу;

– ознайомлення зі складовими туристичної індустрії та визначення основних видів інфраструктури туризму;

– набуття знань про систему інформаційного та нормативного забезпечення в галузі туристичних послуг, про соціально-економічний, історичний та культурний потенціал туристичного ринку, про геоекологічні процеси туризму, про проблеми та перспективи розвитку туризму в Україні;

– розгляд галузевих сегментів інфраструктури туризму та набуття знань для дослідження законів розвитку туристської інфраструктури;

– набуття умінь та навичок для проведення аналізу факторів, що визначають особливості розвитку туристичної інфраструктури;

– набуття теоретико-методичних умінь та навичок управління об’єктами туристичної інфраструктури.

Предметом вивчення в дисципліні є складові інфраструктури туризму.

В ході вивчення дисципліни студенти повинні знати:

– наукові та практичні засади територіальної організації туризму;

– соціальну теорію про туризм як просторове, соціально-економічне явище;

– інфраструктуру туризму і принципи організації її роботи в природних і соціально-економічних умовах;

– тенденцію розвитку туристичної інфраструктури та її транснаціональний характер;

– взаємозв’язки між окремими типами підприємств туристської сфери;

– умови розвитку інфраструктури та її особливості;

– необхідні умови розвитку інфраструктури туризму в Україні та фактори, що гальмують цей процес.

Уміти:

– орієнтуватися в основних поняттях, що розкривають смисловий зміст курсу;

– інтерпретувати теоретичні основи формування туристичної інфраструктури до практичних проблем;

– систематизувати відомості щодо функціонування елементів матеріально-технічної бази туристичних організацій;

– управляти сферою туризму на транспорті, організувати перевезення туристів;

– проводити комплексний аналіз ситуації туристичного ринку;

– проводити аналіз туристичних потоків;

– формувати банк даних об’єктів туристичної інфраструктури;

– використовувати діючу нормативно-законодавчу базу в туристській практиці.

Останні новини

Участь кафедри туризму та готельно-ресторанної справи у VIII Міжнародному фестивалі ресторанних технологій «BestCookFest–2025»Читати повністю

Участь кафедри туризму та готельно-ресторанної справи у VIII Міжнародному фестивалі ресторанних технологій «BestCookFest–2025»

16 жовтня 2025 року доктор економічних наук, професор кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Людмила ТРАНЧЕНКО взяла участь у VIII Міжнародному фестивалі ресторанних технологій «BestCookFest–2025», що відбувся на базі Державного торговельно-економічного університету в місті Києві.

Читати повністю

УЧАСТЬ ПРЕДСТАВНИКІВ КАФЕДРИ ТУРИЗМУ ТА ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОЇ СПРАВИ У ВСЕУКРАЇНСЬКОМУ ФАХОВОГМУ СЕМІНАРІ ІЗ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ВИЩОЇ ОСВІТИ В ГАЛУЗІ ТУРИЗМУ, ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОЇ СПРАВИ ТА МЕНЕДЖМЕНТУЧитати повністю

УЧАСТЬ ПРЕДСТАВНИКІВ КАФЕДРИ ТУРИЗМУ ТА ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОЇ СПРАВИ У ВСЕУКРАЇНСЬКОМУ ФАХОВОГМУ СЕМІНАРІ ІЗ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ВИЩОЇ ОСВІТИ В ГАЛУЗІ ТУРИЗМУ, ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОЇ СПРАВИ ТА МЕНЕДЖМЕНТУ

16 жовтня 2025 року доктор економічних наук, професор кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Людмила ТРАНЧЕНКО взяла участь у Всеукраїнському фаховому семінарі із забезпечення якості вищої освіти в галузі туризму, готельно-ресторанної справи та менеджменту. Організаторами виступали Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти у партнерстві з Державним торговельно-економічним університетом.

Читати повністю

Практикоорінтований вебінар «Простою мовою для малого бізнесу:  де знайти кошти та підтримку?»Читати повністю

Практикоорінтований вебінар «Простою мовою для малого бізнесу: де знайти кошти та підтримку?»

В умовах сьогодення, для поглиблення знань здобувачів вищої освіти важливо застосовувати різні методики подачі інформації та креативні форми освітнього процесу. Так, з метою кращого розуміння студентами певної теми з дисципліни та її опанування, викладачеві важливо надати практичні приклади щодо питання, яке висвітлюється. Зважаючи на вказане та з метою розширення горизонтів індивідуальної освітньої траєкторії, 15 жовтня 2025 року студенти, які наразі опановують дисципліни «Регіонознавство» (викладач к.е.н., доцент Кожухівська Р.Б.) та «Організація сільського (зеленого) туризму» (викладач к.е.н., доцент Саковська О.М.), приєдналися до вебінару «Простою мовою для малого бізнесу: де знайти кошти та підтримку?». Тематика вебінару тісно переплітається з тематикою частини змістових модулів указаних дисциплін.

Читати повністю

Агрофорум «Smart Agro Forum: майбутнє українського агробізнесу» в рамках проєкту ЄС Еразмус+Читати повністю

Агрофорум «Smart Agro Forum: майбутнє українського агробізнесу» в рамках проєкту ЄС Еразмус+

14 жовтня 2025 р. відбувся агрофорум «Smart Agro Forum: майбутнє українського агробізнесу», участь в якому взяли науково-педагогічні працівники кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Уманського національного університету і здобувачі вищої освіти, які навчаються за спеціальностями «Туризм та рекреація» і «Готельно-ресторанна справа та кейтеринг».

Читати повністю

Всі новини