Саме слово трюфель походить від латинського «tuber», що означає наріст, бугор. Цукерку назвали в честь дорогоцінного делікатесу - гриба (чорного трюфеля) завдяки схожим зовнішнім виглядом. Згідно з однією з версій, цей кондитерський шедевр зобов'язаний своїм існуванням кулінарові і торговцю шоколадом з Шамбері Луї Дюфуру. Одного разу, напередодні нового, 1895 року, Луї не вистачило борошна для святкових солодощів. Щоб не займати продукти у сусідів, він змішав вершки і ваніль з какао-порошком і зробив з цієї маси цукерки. Бажаючи надати десерту закінченого вигляду, Дюфур вмочив кожну цукерку в розплавлений шоколад, а потім посипав какао. Перший в історії шоколадний трюфель був готовий!
Щорічно шоколатьє усього світу своїм неупередженим смаком визначає кращі зразки шоколадних трюфелів в категоріях "тверді трюфелі", "м'які" і "напівм'які". На конкурсну комісію подають свої шоколадні витвори сотні шоколатьє з різних країн світу.
Від теорії до практики: особливості роботи бариста
Гарний бариста не просто вміє готувати каву. Він підносить її до рангу мистецтва, він справжній художник, що легким рухом пітчера витворить розкішний лате-арт у чашці капучіно. Досвідчений бариста прекрасно розбирається в алкоголі і вміє готувати кавово-алкогольні напої: від класичної кави по-ірландськи до авторських. Бариста високого рівня вправно користується не тільки еспресо-машиною та кавомолкою, а й джезвою, пуроверами, аеропресом, перколяторами та будь-яким іншим екзотичним приладдям.
Нещодавно студенти разом з викладачами кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Уманського НУС спеціальності 242 «Туризм» та 241 «Готельно-ресторанна справа» відвідали кав’ярню «Coffee Shop Palma» з метою ознайомлення студентів з організацією роботи кав’ярні та особливостей роботи баристи. Працівниками бару було проведено відкритий коучинг, де провідні баристи міста поділилися секретами приготування традиційних та сучасних кавових напоїв.
На останньому тижні перед Великим постом, в Україні традиційно відзначають «Колодія» – старослов’янське свято на честь весняного Сонця, коріння якого сягає доби Трипільської культури. Його ще називають: Колодки, Масляниця, Сиропусний тиждень, Сирна неділя, Пущення, «Ніжкові заговини».
Студенти кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Уманського НУС вирішили долучитися до українських традицій святкування Колодія та з гарним настроєм зустріти весну. З цією метою ними було організовано майстер-клас з приготування вареників. Майстер-клас це – відмінна ідея для всіх, хто бажає проявити власні кулінарні здібності і навчитися вміло справлятися з варениками, як це і прийнято в наших українських традиціях. Кожен з учасників дійства мав змогу самостійно приготувати вареники з різними начинками: картоплею, капустою, сиром, вишнями, а потім їх продегустувати.
І етап Всеукраїнської студентської олімпіади з «Рекреалогії»
Рекреалогія – система наук про відпочинок. Туристична діяльність безпосередньо пов’язана із рекреалогією як галуззю знань про причини та способи здійснення рекреаційної діяльності та невід’ємної складової життя кожної людини і суспільства.
Студенти Уманського національного університету садівництва спеціальності 242 «Туризм» в процесі навчання отримують знання про територіальні рекреаційні системи, формування яких визначається антропоекологічними і соціально-культурними потребами людей, соціальними та економічними потребами суспільства. Загальна оцінка рекреаційних систем здійснюється залежно від їхньої медико-біологічної, соціально-культурної та економічної ефективності.
Захист дипломних робіт освітнього рівня «магістр» освітньо-професійних програм «Туризм» зі спеціальності 242 «Туризм» та «Готельно-ресторанна справа» зі спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа»
20-21 грудня2018 року на кафедрі туризму та готельно-ресторанної справи факультету менеджменту Уманського НУСвідбувся захист дипломних робітосвітнього рівня «магістр» освітньо-професійних програм «Туризм» зі спеціальності 242 «Туризм» та «Готельно-ресторанна справа» зі спеціальності241 «Готельно-ресторанна справа» денної та заочної форм навчання.
Акредитаційна експертиза підготовки фахівців за освітньо-професійною програмою «Туризм» спеціальності 242 «Туризм» за другим (магістерським) рівнем
З метою проведення первинної акредитаційної експертизи освітньо-професійної програми «Туризм» спеціальності 242 «Туризм» за другим (магістерським) рівнем вищої освіти в Уманському національному університеті садівництва та відповідно до Наказу Міністерства освіти і науки України від 13 листопада 2018 року № 1959-л, з 28 по 30 листопада 2018 р. на факультеті менеджменту Уманського націонаьного університету садівництва працювала експертна комісія у складі: Ольги Любіцевої – завідувача кафедри країнознавства та туризму Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктора географічних наук, професора і Вікторії Яворської – професора кафедри економічної та соціальної географії і туризму Одеського національного університету імені І.І. Мечникова, доктора географічних наук, професора.